Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Študenti vyzbierali z Klátovského ramena niekoľko áut odpadu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Našli hlavne plasty, sklenené fľaše, ale aj pneumatiky a kovové veci.

Nitra 14. mája (TASR) – Študenti Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre zorganizovali čistenie Klátovského ramena od odpadu. Do čistenia sa zapojili aj deti z materskej škôlky, základnej školy a stredoškoláci zo Žitného ostrova so svojimi učiteľmi. Spoločne vyzbierali niekoľko nákladných áut odpadu. "Našli sa hlavne plasty, sklenené fľaše, ale aj pneumatiky a kovové veci," informoval organizátor aktivity Ľuboš Jurík z Ústavu krajinného inžinierstva FZKI.

FZKI v spolupráci s partnermi minulý rok získala grant na obnovu znehodnotených ekosystémov mokradí. Klátovské rameno potrebuje revitalizáciu kontrolovanú Štátnou ochranou prírody SR na zachovanie podmienok pôvodného stavu územia prírodnej rezervácie, uviedla hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Prvé spoločné rekognoskácie Klátovského ramena a k nemu priľahlých ramien Čótfa a Soliare sa začali v novembri 2021. Zásahy v rámci projektu riešia prúdenie vody, hĺbku vody, stav biotopov a vytvárajú podmienky na fungovanie ochrancov prírody. Realizátori projektu chcú docieliť zmiernenie negatívnych dosahov zmeny klímy na životné prostredie a kvalitu života obyvateľov.

Partneri projektu mapujú nielen prírodu ramena, ale aj skládky nelegálneho odpadu v okolí Klátovského ramena a k nemu priľahlých ramien. Podľa slov Juríka sa v lokalite nachádza viacero čiernych skládok. "Ide pritom o územie európskeho významu a maloplošné chránené územie piateho stupňa ochrany," upozornil. FZKI plánuje v aktivite pokračovať aj na jeseň.