Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Študenti zo ŠUP v Kežmarku vystavujú svoju tvorbu v úrade kraja

Na snímke výtvarné diela, inštalácie, ktoré vytvorili študenti z elektroodpadu v Škole umeleckého priemyslu. Foto: TASR - František Iván

Fotografie vyobrazujú 40 samostatných umeleckých projektov, ako sú napríklad šperky, sochy, plagáty, publikácie, logá, a návrhy interiérov, ktoré vytvorili v rámci maturitných prác.

Prešov 22. októbra (TASR) - Tvorbu študentov Školy umeleckého priemyslu (ŠUP) v Kežmarku si môžu pozrieť návštevníci Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v Prešove. Expozícia s názvom Najlepší z nás prostredníctvom fotografií prezentuje tvorbu maturantov školy a ich kreatívne pohľady na rôzne témy a zadania. Vo foyeri úradu je prístupná do 15. novembra. TASR o tom informovala Lea Lehotská z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

Fotografie vyobrazujú 40 samostatných umeleckých projektov, ako sú napríklad šperky, sochy, plagáty, publikácie, logá, a návrhy interiérov, ktoré vytvorili v rámci maturitných prác. Autormi vyobrazených diel sú študenti školy v odboroch propagačné výtvarníctvo, grafický a priestorový dizajn, fotografický dizajn, ako aj konzervátorstvo a reštaurátorstvo drevorezieb.

"Autori vo svojich prácach ponúkli rôznorodosť realizačných možností a obsahových celkov, ktoré odzrkadľujú ich vnútorný pohľad. Fotografie v rámci výstavy pritom prezentujú jednak finálne výstupy, ale približujú aj proces a priebeh ich vzniku. Sú vhodne doplnené textovou časťou, ktorá prináša zaujímavosti o autorovi, obsahu jeho diela aj použitej technike," priblížila Lehotská.

ŠUP v Kežmarku vznikla v roku 1994. Svoj aktuálny názov nesie od roku 2020. Doteraz vychovala viac ako 1200 absolventov umeleckých a remeselných odborov, v súčasnosti v nej študuje 165 žiakov. Jej zriaďovateľ PSK aktuálne pripravil školský projekt, ktorý okrem iného prinesie výstavbu novej budovy školy. Škola vďaka tomu zefektívni podmienky vyučovacieho procesu a stane sa centrom vzdelávania v oblasti umenia.