Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Štúrove má byť pamätník Štúra, nie všetkým obyvateľom sa to páči

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Najmä starší obyvatelia si ani súčasný názov mesta, Štúrovo, neosvojili.

Štúrovo 25. októbra (TASR) – Miestny odbor Matice slovenskej (MO MS) v Štúrove chce v meste postaviť pamätník venovaný Ľudovítovi Štúrovi. Busta Ľ. Štúra by mala byť spolu s podstavcom vysoká zhruba 3,5 metra a celkové odhadované náklady na jej realizáciu predstavujú 6000 eur.

„Financovanie plánujeme zabezpečiť zo sponzorských darov, usporiadame zbierku, pomoc prisľúbila aj Matica slovenská,“ povedal predseda MO MS v Štúrove Jaroslav Janok. Poklepanie základného kameňa sa uskutoční 28. októbra tohto roka na nábreží Dunaja. „Na základnom kameni bude osadená tabuľa s nápisom Busta Ľ. Štúra a dátum poklepania kameňa. Kedy ju nahradí pamätník, závisí od získania financií,“ konštatovala Margaréta Vyšná z MO MS v Štúrove.

Podľa pôvodných zámerov iniciátorov pamätníka Ľ. Štúra mala byť busta umiestnená na námestí. Mesto Štúrovo však na jej situovanie na tomto mieste nedalo súhlas. „Podali sme žiadosť o povolenie pamätníka na komisiu vzdelávania, kultúry a športu. Našu žiadosť zamietli s odôvodnením, že nie sú kompetentní sa k umiestneniu pamätníka vyjadriť a odporučili nás na komisiu výstavby. Tam sme už žiadosť neposielali, pretože sme získali súhlas na umiestnenie pamätníka na pozemku Verejných prístavov,“ povedala Vyšná.

Samotní obyvatelia Štúrova majú rozdielne názory na inštalovanie pamätníka Ľ. Štúra v meste. Najmä starší obyvatelia si súčasný názov mesta, Štúrovo, neosvojili a zotrvávajú pri historickom názve Párkány (Parkan), ako sa mesto volalo do roku 1948. Zmeny názvu sa dožadovali aj v úspešnom referende v roku 1991. Na referende sa zúčastnilo 54 percent voličov, deväť z desiatich hlasovalo za zmenu názvu na Párkány. Vláda však premenovanie stopla na základe odporúčania názvoslovnej komisie. Štúrovčania oponovali, že pomenovanie mesta po Ľudovítovi Štúrovi nemá opodstatnenie, pretože Štúr v tomto meste nikdy nežil a s dnešným Štúrovom ho nespájali žiadne väzby.

„Pravdou je, že v Štúrove neexistuje jediný pamätník, ktorý by bol venovaný akejkoľvek slovenskej historickej osobnosti. Pamätníkov venovaných maďarským osobnostiam máme niekoľko,“ konštatovala Vyšná, podľa ktorej minimálne 30 percent obyvateľov mesta podporuje vytvorenie pamätníka venovaného Ľ. Štúrovi. „Vznik pamätníka podporuje aj primátor Štúrova, rozchádzame sa len v názore na to, kde by mal byť umiestnený.“