Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Výstavba cyklochodníka v Štúrove sa predražila, chcú zjednodušiť plán

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Na niektorých úsekoch cyklotrasy bude potrebné vybudovať trať bez asfaltového či betónového povrchu, čím sa znížia náklady.

Štúrovo 2. mája (TASR) – Extrémny rast cien stavebných materiálov na Slovensku predraží výstavbu cyklotrasy spájajúcej Štúrovo s obcami Kamenica nad Hronom a Chľaba, ktorá je financovaná z fondov Európskej únie. Samosprávy mesta a obcí nedokážu zvýšené náklady pokryť zo svojich rozpočtov, preto bude potrebné projekt upraviť a zjednodušiť, informoval primátor Štúrova Eugen Szabó na zasadnutí mestského zastupiteľstva.

„Rast cien je obrovský problém, nielen pri tomto projekte. Absolútne neviem, či sa máme tešiť, ak sme s nejakým projektom úspešní a získame nejakú dotáciu, alebo sa máme tešiť, keď nám tieto žiadosti odmietnu. Vôbec si neviem predstaviť, ako toto aj v budúcnosti budeme masívne riešiť,“ povedal primátor.

Z nákladov 950.000 eur na výstavbu cyklochodníka medzi Štúrovom a Chľabou by mala dotácia z Európskej únie pokryť 85 percent. Podľa už uskutočneného verejného obstarávanie by firma, ktorá ponúkla najnižšiu sumu, dokázala postaviť cyklochodník za 1,060 milióna eur, čo je o 110.000 eur viac ako rozpočet. „Štúrovo, rovnako ako Chľaba a Kamenica nad Hronom, tieto financie nemajú. Nezostáva iná možnosť, len zrušiť pôvodný tender a vypísať nové verejné obstarávanie na zjednodušený projekt,“ skonštatoval vedúci oddelenia rozvoja na mestskom úrade Róbert Folk. Na niektorých úsekoch cyklotrasy bude potrebné vybudovať trať bez asfaltového či betónového povrchu, čím sa znížia náklady.