Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Štvrtina z testovaných na protilátky v Košiciach prekonala COVID-19

Na archívnej snímke primátor Košíc Jaroslav Polaček. Foto: TASR - František Iván

Na protilátky sa záujemcovia mohli prísť dať dobrovoľne otestovať v závere apríla.

Košice 4. mája (TASR) – Na bezplatnom testovaní na prítomnosť protilátok voči vírusu SARS-CoV-2 sa v rámci klinickej štúdie Prevcoveast zúčastnilo 9463 ľudí, ktorí doposiaľ neboli očkovaní ani prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Protilátky zistili približne u štvrtiny z nich. Testovať budú aj v domovoch sociálnych služieb. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovali zástupcovia Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárila (LF UPJŠ) a vedenie mesta Košice.

Zhruba 25 percent obyvateľov Košíc a blízkeho okolia malo po vyhodnotení týmito testami protilátky. Z nich zhruba 12 percent prekonalo ochorenie COVID-19 v dávnejšom období - pravdepodobne počas prvej vlny. Zvyšok mal vytvorené protilátky po prekonaní ochorenia počas druhej vlny pandémie,“ spresnila prednostka ústavu epidemiológie a prodekanka LF UPJŠ Monika Halánová. U jedného percenta záujemcov našli protilátky triedy IgM, čo znamenalo, že sa u nich pravdepodobne aktuálne vyskytuje ochorenie COVID-19.

Predpokladá, že kompletná správa z klinickej štúdie bude k dispozícii koncom leta. Dodala tiež, že niektorí záujemcovia sa prišli dať otestovať viackrát. „Zostalo nám ešte vyše 500 testov, ktoré použijeme na zistenie prítomnosti protilátok u nezaočkovaných klientov domovov dôchodcov a zariadení sociálnych služieb v Košiciach a okolí,“ doplnila Halánová.

Podľa prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice a člena ústredného krízového štábu Pavla Jarčušku sa výsledky štúdiu zhodujú s predpokladom odborníkov, že zhruba 20 až 30 percent ľudí už prekonalo ochorenie COVID-19. „Ak k tomu pripočítame zhruba 20 percent populácie na Slovensku, ktorá už je očkovaná aspoň jednou dávkou vakcíny proti COVID-19, tých 45 percent je relatívne priaznivé číslo. Pomôže nám aj v rozhodovaní o tom, koľkými dávkami vakcín budeme očkovať. Môžem povedať, že aj po postupnom uvoľňovaní opatrení sme na začiatku dobrého budovania kolektívnej imunity,“ povedal.

Na protilátky sa záujemcovia mohli prísť dať dobrovoľne otestovať v závere apríla. Cieľom štúdie je pochopenie tvorby uvedených protilátok, zistenia kolektívnej imunity obyvateľov na východe Slovenska či zistenie skutočného výskytu ochorenia COVID-19 v Košiciach a ich okolí.

Primátor Jaroslav Polaček pripomenul, že naďalej je potrebná ostražitosť. Zároveň oznámil predĺženie prevádzky veľkokapacitného odberného miesta pre antigénové testovanie v budove magistrátu. Fungovať bude do konca tohto mesiaca vždy v piatok od 12.00 do 18.00 h a počas oboch víkendových dní medzi 9.00 až 17.00 h.