Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Štyria medvedí chlpáči z košickej ZOO si zamaškrtili na zmrzline

Medvedí chlpáči si dnes v košickej Zoologickej záhrade zamaškrtili na osviežujúcej zmrzline. Foto: TASR/František Iván

Z ovocno-zeleninovej ľadovej zmesi ochutenej rybou sa tešili štyri medvede hnedé - Cyndy a Ťapík z pätorčiat, ktoré sú zapísané v Guinnessovej knihe rekordov a spolu s nimi aj Ivan a Žabo.

Košice 3. júla (TASR) - Medvedí chlpáči si dnes v košickej Zoologickej záhrade zamaškrtili na osviežujúcej zmrzline. Pochúťka im má pomôcť v neznesiteľných horúčavách. Z ovocno-zeleninovej ľadovej zmesi ochutenej rybou sa tešili štyri medvede hnedé - Cyndy a Ťapík z pätorčiat, ktoré sú zapísané v Guinnessovej knihe rekordov a spolu s nimi aj Ivan a Žabo.

"Kvôli vysokým tropickým teplotám sme zvolili takýto spôsob ochladzovania, aj vlani sa nám osvedčil," priblížil pre TASR zoológ Patrik Pastorek. Ľadová zmrzlina obsahovala rôzne ovocie ako hrozno, jahody, grep, pomaranč, jablká či nektarinky, tiež reďkovku, kukuricu a kúsok ryby - sleďa. Zmes bola zaliata v sladkej sirupovej vode.

"Aby mali príjemnejšiu chuť, lebo medvede si radi pomaškrtia na niečom sladkom," vysvetlil s úsmevom Pastorek. Medvede v hrubom kožuchu majú v ZOO vybudované malé jazierko, v ktorom sa radi máčajú. V horúčavách zalezú aj do svojej "jaskyne" z betónu, tam je príjemne chladno.



V ZOO chránia podľa Pastoreka pred horúčavami všetky zvieratá. Tulene, tučniaky a vodné vtáctvo majú svoje bazéniky. Lamy a pštrosy emu dostávajú studené "sprchy". Kopytníky sa schovávajú pod stromami. Zvieratám tiež pridávajú do krmiva šťavnaté ovocie, bohaté na tekutiny. "Každé zviera musí mať zabezpečené miesto, kde môže ísť na slnko, alebo naopak, kde sa môže pred jeho lúčmi schovať," dodal zoológ.