Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Košickom kraji je sčítaných vyše 84 percent ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Košický kraj je v asistovanom sčítaní druhý najlepší v tesnom závese za Prešovským krajom. Od začiatku asistovaného sčítania sa tu sčítalo viac ako 45.000 obyvateľov, čo predstavuje 5,5 percenta.

Košice 26. mája (TASR) – Počet sčítaných obyvateľov Košického kraja sa po troch týždňoch asistovaného sčítania zvýšil na 84,2 percenta. Ku koncu marca to bolo 78,7 percenta. Priamo v Košiciach bolo doteraz sčítaných 204.461 ľudí, čo predstavuje 84,3 percenta obyvateľov. TASR o tom informovala hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

Košický kraj je v asistovanom sčítaní druhý najlepší v tesnom závese za Prešovským krajom. Od začiatku asistovaného sčítania sa tu sčítalo viac ako 45.000 obyvateľov, čo predstavuje 5,5 percenta.

Z miest nad 10.000 obyvateľov v sčítaní dobre napreduje Moldava nad Bodvou (90,4 percenta). Čo sa týka Košíc, k záveru sa úspešne blíži mestská časť (MČ) Kavečany s 97,6 percenta sčítanými. Nad 90 percent sčítaných obyvateľov evidujú aj v MČ Lorinčík (96,5 percenta), Poľov (93 percent), Myslava (92 percent), 91,7 percenta sčítaných je v Šebastovciach a v Pereši, ďalej Vyšné Opátske (91,2 percenta) a Sídlisko KVP (90,2 percenta). Pod hranicou 85 percent sú MČ Košická Nová Ves, Juh, Džungľa, Šaca a Sever. Len 79 percent sčítaných eviduje MČ Staré Mesto. Na sídlisku Luník IX sa zatiaľ sčítalo 42,9 percenta obyvateľov.

Podiel sčítaných obyvateľov pod 50 percent evidujú aj v Žehre (28,2 percenta), Boliarove (44,2 percenta), Rudňanoch (45,5 percenta) či Bystranoch (49,9 percenta). „Naozaj v maximálnej miere apelujeme na samosprávu v obciach, kde je výsledok pod 50 percent. Pri výsledku nižšom ako 50 percent nemôžeme vyhodnotiť ani sebadeklaratórne otázky, týkajúce sa národnosti a náboženského vyznania,“ povedala generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Ivančíková. Ako upozornila, okrem toho samospráva pri takomto stave sčítaných v obci zaznamená drastický prepad financií, ktorý môže mať veľmi negatívny vplyv na jej ďalšie fungovanie.

Asistované sčítanie sa začalo 3. mája, bude trvať do 13. júna. Je určené pre každého, kto sa nemohol sčítať samosčítaním z dôvodu, že nemal prístup na internet, počítač, tablet alebo sa nevedel elektronicky sčítať počas obdobia online samosčítania. Samospráva na území miest a obcí zriadila kontaktné miesto alebo miesta, kde je k dispozícii technika aj stacionárny asistent. Zároveň si možno telefonicky objednať k sebe domov mobilného asistenta. V Košickom kraji je zriadených 484 kontaktných miest. Obyvateľom je k dispozícii 572 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 750 mobilných asistentov.