Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Súbor z Brezovej oživuje tradície tanečných zábav pod holým nebom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Názov podujatia je prebratý text ľudovej piesne a odkazuje na lokalitu, kde sa naozaj ľudové zábavy v minulom storočí konali.

Brezová pod Bradlom 11. augusta (TASR) – Zvyky a tradície tanečných zábav pod holým nebom pripomenie folklórny súbor Brezová. Podujatie sa uskutoční v sobotu (13. 8.) od 18.00 h na mieste Pod skalou na Branci v Brezovej pod Bradlom. TASR o tom informovali usporiadatelia.

Ľudové zábavy boli neodlúčiteľnou súčasťou ľudovej kultúry na celom Slovensku. "Brezovú nevynímajúc. V Brezovej pod Bradlom a jej okolitých kopaniciach sa v minulom storočí konali tanečné zábavy každú nedeľu. V dnešných časoch už takéto zábavy neexistujú," uviedla za organizátorov Marcela Gáliková.

Ako doplnila, snahou je obnoviť či aspoň pripomenúť tanečné zábavy, ako ich poznali naši predkovia. "Teda vonku, pri ľudovej hudbe a tancoch, ktoré ľudia dedili a odpozerali jeden od druhého. Keďže ľudové tance a piesne na Brezovej už nie sú bežnou súčasťou života ľudí, chceli by sme ich na podujatí s týmito tancami a piesňami oboznámiť. Dať im možnosť naučiť sa ich a nakoniec si ich vyskúšať pri voľnej zábave," doplnili organizátori.

Názov podujatia je prebratý text ľudovej piesne a odkazuje na lokalitu, kde sa naozaj ľudové zábavy v minulom storočí konali.