Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Suché obdobie znížilo hladinu vody aj v nádrži Ružín

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Podľa SVP je pokles obsahu rozpusteného kyslíka vo vodách vodnej nádrže Ružín spôsobený nadmernými teplotami, ako aj nadmerným rozšírením zelených rias.

Jaklovce 26. júla (TASR) – Následkom horúčav a sucha došlo k značnému poklesu hladiny vody aj vo vodnej nádrži Ružín. Úbytok vody postihuje dovolenkárov a rybárov, ktorí zvykli k priehrade chodiť, aj vodné živočíchy.

V celej Európe je podľa vodohospodárov suché obdobie, čo má za následok aj prirodzené znižovanie stavu hladín vodných tokov a nádrží, v prípade Ružína pritom aktuálne nejde o mimoriadnu situáciu. "Práve vďaka vybudovanej nádrží je tu zabezpečená protipovodňová ochrana, využívanie hydroenergetického potenciálu a akumulácia vody v čase prebytku tak, aby v suchom období mohol byť dotovaný vodný tok pod vodnou stavbou a zabezpečený tak život v rieke a nevyhnutné potreby ďalších užívateľov. Rekreácia či rybárstvo sú prirodzene v závese," uviedol pre TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák. Zároveň podľa neho platí, že vodnú stavbu nie je možné náhle vypustiť, len v zmysle platného manipulačného poriadku.

Zástupca Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) nahlásil SVP z pondelka (25. 7.) úhyn rýb v lokalite Jaklovce. "Po miestnej obhliadke a vyhodnotení množstva rozpusteného kyslíka vo vode, umožňujúceho prežitie ichtyofauny, stav zo strany SIŽP nebol hodnotený ako mimoriadne zhoršenie kvality povrchových vôd," uviedol Bocák.

Podľa SVP je pokles obsahu rozpusteného kyslíka vo vodách vodnej nádrže Ružín spôsobený nadmernými teplotami, ako aj nadmerným rozšírením zelených rias. Tie pritom potrebujú pre svoj vývin aj prísun živín, hlavne s obsahom dusíka a draslíka, na čom už má svoj podiel človek, či už formou produkcie splaškových vôd a ich nedokonalým čistením alebo nadmerným hnojením dusíkom.