Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Súd oslobodil Eleonóru M. v kauze odpočtu DPH za dodávku softvéru

Košická podnikateľka Eleonóra M. Foto: TASR

Prokurátor sa po vynesení verdiktu odvolal.

Košice 9. októbra (TASR) – Senát Okresného súdu Košice I. dnes oslobodil známu košickú podnikateľku Eleonóru M. spod obžaloby v kauze nadmerného odpočtu DPH za dodanie účtovníckeho softvéru. Podľa verdiktu k trestnému činu nedošlo, navyše Eleonóra M. v danej veci všetky dlžné sumy uhradila. Prokurátor sa po vynesení verdiktu odvolal, rozsudok tak nie je právoplatný.

Obžaloba dávala Eleonóre M. za vinu, že si v roku 2008 neoprávnene uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške zhruba 33.000 eur. Daňový úrad odpočet neuznal, pretože podľa daňovej kontroly príslušný softvér nebol dodaný.

Súd však konštatoval, že dôkazy predložené obžalobou nepreukázali spáchanie trestného činu. "Podľa názoru súdu v celom trestnom konaní bolo preukázané len to, že si obžalovaná uplatnila nárok na vrátanie DPH, avšak nebolo bez rozumných pochybností preukázané, že si tento nárok uplatnila neoprávnene," uviedol v zdôvodnení sudca. Podľa verdiktu sa tak predmetný skutok ani nestal.

V trestnom konaní súd nenašiel jednoznačné dôkazy, že k dodaniu tovaru v podobe softvéru naozaj nedošlo. Na prospech obžalovanej bolo, že daňoví kontrolóri nepreverili obsah CD-čiek, ktoré im predložila s tým, že obsahujú príslušný ekonomický softvér. Navyše, vyrubenú sumu daňovým úradom podnikateľka zaplatila, čo podľa súdu znamenalo zánik prípadnej trestnosti činu.

Obžaloba sa spoliehala na svedecké výpovede zástupkýň firmy Allegro Trade o tom, že žiadny softvér pre Eleonóru M. nedodali. V ich výpovediach na daňovom úrade a pred súdom však boli rozpory.

"Som spokojná," reagovala Eleonóra M. na rozsudok pre novinárov. Dodala, že od začiatku hovorila o svojej nevine.

Eleonóru M. známu z televíznych reality show predviedli na pojednávanie z vyšetrovacej väzby, kde je od 3. septembra pre obvinenia v inom prípade. Podľa vyšetrovateľov figurovala v organizovanej skupine, ktorá falšovala doklady a podávala nepravdivé daňové priznania. Na odpočtoch DPH mali obvinení takto získať vyše milión eur.