Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Súd potvrdil zastavenie stíhania poslednej z Rómov v kauze razie

Na snímke zľava obžalovaní Július H. a Roland D. Foto: TASR - František Iván

Piatich Rómov obvinených z krivej výpovede už pred rokom okresný súd oslobodil. Prokurátor v ich prípade napokon ustúpil od obžaloby.

Košice 4. mája (TASR) – Košický krajský súd potvrdil zastavenie trestného stíhania proti Irene Matovej, poslednej zo šestice Rómov obžalovaných pre ich výpovede proti zasahujúcim policajtom pri razii v osade v Moldave nad Bodvou z roku 2013. Vo svojom rozhodnutí z 29. apríla zamietol sťažnosť prokurátora proti uzneseniu Okresného súdu Košice I. TASR to v stredu potvrdila hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová.

Trestné stíhanie voči Matovej okresný súd zastavil 7. decembra 2021. Odkazoval pritom na rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) z roku 2020, ktorý vyhovel sťažnosti dvoch pôvodne taktiež obžalovaných z kauzy a priznal im odškodnenie. Voči uzneseniu okresného súdu podal prokurátor sťažnosť.

Piatich Rómov obvinených z krivej výpovede už pred rokom okresný súd oslobodil. Prokurátor v ich prípade napokon ustúpil od obžaloby. V prípade Matovej, obžalovanej aj z krivej prísahy, však prokurátor takýto krok neurobil.

Pri razii 19. júna 2013 v rómskej osade na Budulovskej ulici v Moldave nad Bodvou (okres Košice-okolie) zasahovali desiatky policajtov. Šiesti Rómovia vypovedali, že ich bezdôvodne a brutálne bili. Podľa inšpekcie Ministerstva vnútra (MV) SR, ktorá zásah neskôr preverovala, však policajti konali v súlade so zákonom. Prokuratúra následne Rómov, pôvodne v pozícii poškodených, obžalovala z trestného činu. Tí vinu odmietali a celý proces vnímali ako nespravodlivý.