Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Banskobystrický kraj nemusí platiť 2 milióny eur v spore s dopravcom

Na archívnej snímke z 15. novembra 2018 budova Najvyššieho súdu SR. Foto: TASR – Dano Veselský

Predmetom konania na NS SR bolo rozhodnutie o dovolaní žalobcu proti rozsudku Krajského súdu v Banskej Bystrici z 8. januára 2019 v spore žalobcu SAD Banská Bystrica proti žalovanému BBSK.

Banská Bystrica 7. júna (TASR) – Dovolanie na Najvyššom súde (NS) SR medzi SAD Banská Bystrica a Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK) sa skončilo v prospech kraja. Nemusí zaplatiť vyše dvoch miliónov eur v kauze starého sporu s dopravcom - žalobcom z roku 2008.

"NS SR sa v rozsudku z 31. mája musel vyrovnať s otázkou, či žalobcovi za rok 2008, keď mal ako dopravca udelenú dopravnú licenciu na vykonávanie vnútroštátnej autobusovej dopravy na území BBSK, vznikol nárok na náhradu sumy preukázanej straty, a to aj bez uzatvorenej zmluvy o výkone vo verejnom záujme podľa zákona. Neboli naplnené predpoklady pre záver o bezdôvodnom obohatení žalovaného na úkor žalobcu, preto dovolanie zamietol," reagovala pre TASR Alexandra Važanová, hovorkyňa NS SR.

Predmetom konania na NS SR bolo rozhodnutie o dovolaní žalobcu proti rozsudku Krajského súdu v Banskej Bystrici z 8. januára 2019 v spore žalobcu SAD Banská Bystrica proti žalovanému BBSK o zaplatenie 2.162.517,42 eura s príslušenstvom. Rozsudkom krajského súdu napadnutým dovolaním žalobcu bol potvrdený rozsudok okresného súdu z 27. októbra 2015, ktorým žalobu zamietol.

"BBSK zatiaľ nebolo rozhodnutie NS SR doručené, preto sa bližšie k jeho obsahu a odôvodneniu nevyjadríme. S poukazom na podstatu sporu sme však ani nepredpokladali, že by NS SR rozhodol inak, ako potvrdením rozsudkov nižších súdov, na základe ktorých bola žaloba dopravcu zamietnutá," konštatovala pre TASR vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK Lenka Štepáneková.

Uviedla, že podstatou sporu bola okolnosť, keď dopravca SAD Banská Bystrica mal síce v danom čase vydané licencie na vykonávanie činnosti na konkrétnych autobusových linkách v okresoch Brezno a Banská Bystrica, BBSK si však u dopravcu neobjednal žiadne výkony vo verejnom záujme. Neuzavrel s ním žiadnu zmluvu.

"Dopravca napriek tomu jazdil a neskôr si u BBSK uplatnil nárok vo výške 2.162.517,42 eura s príslušenstvom, ktorý odvodzoval z najazdených kilometrov a výkonov, pričom svoj nárok opieral o tvrdenie, že na strane BBSK došlo k bezdôvodnému obohateniu," dodala Štepáneková.

Dopravca bol v konaniach na prvostupňovom súde, ako i krajskom a následne na NS SR, neúspešný, preto sa obrátil na Ústavný súd SR, ktorý vec vrátil NS SR na nové konanie a rozhodnutie.