Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Súvislá snehová pokrývka je na horách už len v polohách od 1100 metrov

Na snímke pohľad z Lomnického štítu na panorámu centrálnych Tatier vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Uvoľnenie lavín je možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách v extrémnom teréne.

Liptovský Hrádok 1. apríla (TASR) – Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v stredu vo všetkých pohoriach Slovenska. Iba vo vysokých polohách Vysokých Tatier je vyhlásená mierna hrozba, druhý stupeň. Súvislá snehová pokrývka je na horách od 1100 metrov nad morom. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Za posledné dva dni nesnežilo. "Nízke teploty však neumožnili, aby sa sneh z posledných snežení previazal so starým, tvrdým podkladom. Takýto sneh sa nachádza hlavne v úzkych žľaboch a zatienených svahoch, predovšetkým na severných stranách pohorí. Na väčšine územia slovenských hôr je však snehová pokrývka dobre spevnená a stabilná," priblížil Krajčí. Uvoľnenie lavín je podľa neho možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách v extrémnom teréne.

Ráno bolo na horách jasno, teploty vzduchu sa pohybovali od mínus 15 do mínus piatich stupňov Celzia. Fúkal mierny vietor juhozápadných smerov. V nasledujúcich dňoch horskí záchranári očakávajú postupné oteplenie.