Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Na prehliadke vo Svätom Antone vystavujú trofeje uplynulej sezóny

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prehliadku môžu záujemcovia navštíviť do 28. marca.

Svätý Anton 22. marca (TASR) - V barokovej sýpke kaštieľa vo Svätom Antone môže verejnosť v týchto dňoch obdivovať trofeje zveri ulovenej v poľovníckej sezóne 2023/2024. Ján Grolmus z Obvodnej poľovníckej komory Žiar nad Hronom pre TASR uviedol, že okrem iných je tu vystavených aj 15 jeleních abnormalít. "Sú to trofeje, ktoré sú vzhľadovo zvláštne, a preto ich odporúčame fyzicky vidieť," poznamenal.

Na tohtoročnú chovateľskú prehliadku bolo podľa Grolmusa predložených celkovo 1232 trofejí, čo je najvyšší počet od roku 2000. Najväčšie zastúpenie majú jelenie trofeje, nasledujú trofeje srnčej a diviačej zveri. Svoje zastúpenie tu má aj danielia a muflonia zver, jazvec lesný, líška hrdzavá a medveď hnedý.

"Na tohtoročnej chovateľskej prehliadke, ale aj v predchádzajúcom období, boli vystavené trofeje celoročne chránenej zveri len v tom prípade, keď išlo o úhyny konkrétnych jedincov. Uvedená skutočnosť sa vzťahuje aj na dva uhynuté medvede, ktoré boli predložené na aktuálnu výstavu," vysvetlil Grolmus s tým, že v jednom prípade išlo o mladého dvojročného medveďa a v druhom o mláďa, ktoré zrazil dopravný prostriedok.

Doplnil, že na prehliadke sú vystavené aj trofeje, ktoré dosiahli podľa medzinárodného hodnotenia metódou CIC medailu. Konkrétne 12 trofejí dosiahlo zlatú, 28 trofejí striebornú a 92 trofejí bronzovú medailu, teda celkovo 132 medailí.

Prehliadku môžu záujemcovia navštíviť do 28. marca.