Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Svätý Otec v Prešove okorunuje ikonu Klokočovskej Bohorodičky

Pápež František, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Klokočovská ikona pred 351 rokmi zázračne slzila počas toho, keď jeden z kuruckých vojakov vstúpil do chrámu a prebodol ju kopijou, uviedol Pavlišinovič o ikone.

Prešov 10. septembra (TASR) – Na záver archijerejskej svätej liturgie venovanej sviatku Povýšenia úctyhodného a životodarného kríža nad celým svetom, ktorú bude v Prešove v utorok 14. septembra koncelebrovať Svätý otec pápež František, okorunuje ikonu Klokočovskej Presvätej Bohorodičky. Nové korunky pripravené na túto príležitosť už pred pár týždňami požehnal vo Vatikáne. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Pápež František sa v sprievode pred začiatkom liturgie sv. Jána Zlatoústeho, slávenej pred mestskou športovou halou, bude nachádzať za diakonmi, košickým a bratislavským vladykom a asistenciou s trikirionom a dikirionom v blízkosti prešovského arcibiskupa metropolitu Jána. "Po príchode k oltáru si ho Svätý Otec uctí bozkom a odchádza na svoje miesto – hornoje sidališče – kráľovský trón, z ktorého veľkňaz, rímsky biskup František bude požehnávať prítomný ľud," priblížil Pavlišinovič začiatok prešovskej svätej omše s tým, že pápež zo svojho čestného miesta zíde počas liturgie niekoľkokrát. Opustí ho, keď sa počas spevu tropára a kondaku pokloní čestnému krížu, pri požehnaní prítomných evanjeliárom a krížom či pri prednese homílie. Svätý otec tiež ako prvý prijme Eucharistiu. "Pred modlitbou Otče náš odznejú prosby v rôznych jazykoch, a to cirkevnoslovanskom, rusínskom, maďarskom, rómskom a ukrajinskom," doplnil Pavlišinovič.

"Klokočovská ikona pred 351 rokmi zázračne slzila počas toho, keď jeden z kuruckých vojakov vstúpil do chrámu a prebodol ju kopijou," uviedol Pavlišinovič o ikone Klokočovskej Presvätej Bohorodičky s tým, že s týmto obrazom pútnici košickej gréckokatolíckej eparchie vlani, v rámci jubilejného roka 350. výročia zázraku jej slzenia, navštívili Rím.

Pápež František počas svojej návštevy Slovenska v septembri (12. - 15. 9.) navštívi Bratislavu, Košice, Prešov a Šaštín. Stretne sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, s predstaviteľmi kresťanských cirkví, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Košiciach sa stretne s mladými a navštívi tiež sídlisko Luník IX. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.