Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Areál skanzenu vo Svidníku opäť ožije remeslami, folklórom aj pirohmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Simona Ivančáková

Podujatie sa koná pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Tie vznikli z iniciatívy Rady Európy a Európskej komisie s cieľom popularizovať miestne kultúrne dedičstvo.

Svidník 11. septembra (TASR) - Deň ľudových tradícií a súťaž vo varení pirohov čaká v nedeľu od 10.00 do 18.00 h návštevníkov areálu svidníckeho skanzenu. TASR o tom informovala Ľudmila Ražina, kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea ukrajinskej kultúry.

Okrem prezentácie tradičnej remeselnej výroby nebudú chýbať ponuka včelích produktov, drobnochovateľská výstava, detské dobové ihrisko či občerstvenie vo furmanskej krčme. Súčasťou hudobného programu budú aj vystúpenia folklórnych kolektív. Slávnostné otvorenie v poradí 27. ročníka medzinárodnej súťaže Pirohy 2022 je naplánované o 14.00 h.

Podujatie sa koná pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Tie vznikli z iniciatívy Rady Európy a Európskej komisie s cieľom popularizovať miestne kultúrne dedičstvo. Uskutočňujú sa každý rok v septembri približne v desiatkach európskych štátov. "Už pred rokmi sme z bohatstva a unikátnosti kultúrnej studnice severovýchodného Slovenska na popularizáciu, okrem iného, vybrali tradičné obľúbené jedlo našich prastarých rodičov pirohy," dodala Ražina s tým, že počas podujatia bude prichystaných a rozdaných 10.000 pirohov.