Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Pre nález bomby evakuovaní Svidníčania sa vrátili domov ešte v noci

Na snímke policajti strážia Partizánsku ulicu vo Svidníku z dôvodu nájdenia leteckej bomby z obdobia druhej svetovej vojny v utorok 11. mája 2021. Foto: TASR - Maroš Černý

Nálezy munície z druhej svetovej vojny v meste nie sú zriedkavosťou, našli ju aj pri rekonštrukcii miestneho námestia.

Svidník 12. mája (TASR) – Približne 180 obyvateľov bytových domov z Partizánskej a okolitých ulíc v meste Svidník, ktorých v utorok 11. mája vo večerných hodinách evakuovali pre nález 100 kilogramov vážiacej leteckej bomby sa do svojich domovov vrátilo okolo 2:00 v noci. Pre TASR to uviedla primátorka Marcela Ivančová. Polícia v tejto súvislosti upozorňuje verejnosť, aby pri náleze akéhokoľvek predmetu pripomínajúceho muníciu s ním nemanipulovali a okamžite to ohlásili na polícii.

Nález munície počas výkopových prác ohlásil v utorok krátko po 18:00 na linku 158 55-ročný miestny muž. Ako TASR informovala prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová, na miesto nálezu bola okamžite vyslaná policajná hliadka, ktorá ho riadne zabezpečila. Privolaný bol aj pyrotechnik Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. "Ten po príchode na miesto a po vykonaní obhliadky munície určil, že ide o leteckú bombu typ FAB 100 z II. svetovej vojny," doplnila s tým, že pyrotechnik zároveň nariadil evakuáciu obyvateľov okolitých domov v okruhu 250 metrov od miesta nálezu. Bombu za sprievodu policajných hliadok previezli z miesta nálezu na likvidáciu do vojenského priestoru Valaškovce pri Humennom.

Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslava Knišová, pri zásahu asistovali aj hasiči z okresných riaditeľstiev vo Svidníku a Prešove a tiež zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom. Poslední menovaní pomáhali v stredu v skorých ranných hodinách i so zneškodnením bomby vo Valaškovciach. "Pomáhali s univerzálnym dokončovacím strojom vykopať trhaciu jamu, v ktorej bola následne munícia zneškodnená," ozrejmila.

"Polícia neustále zdôrazňuje nutnosť maximálnej opatrnosti pri náleze akéhokoľvek premetu pripomínajúceho muníciu. Upozorňujeme občanov, aby v žiadnom prípade s týmto nálezom nemanipulovali a okamžite to ohlásili na linke 158," doplnila Ligdayová.

Podľa Ivančovej slov nie sú nálezy munície z druhej svetovej vojny v meste zriedkavosťou, našli ju aj pri rekonštrukcii miestneho námestia. "Bol to kraj, kde vojna bola naozaj tvrdá, takže jej stopy zbierame dodnes," uzavrela.