Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Svidník sa pripravuje na zriadenie zariadenia sociálnych služieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

Podľa hovorkyne mesta Kristíny Tchirovej by malo zariadenie pre seniorov slúžiť 40 klientom, v dennom stacionári sa ich bude môcť socializovať 58.

Svidník 19. septembra (TASR) – Očakávaný zvýšený nárast počtu obyvateľov v dôchodkovom veku odkázaných na sociálne služby a neexistencia podobného zariadenia v meste prinútili mesto Svidník k príprave projektu výstavby vlastného zariadenia sociálnych služieb. Má vzniknúť v objekte bývalého Stredného odborného učilištia odevného na Ulici sovietskych hrdinov, kde samospráva zriadi pobytové zariadenie i denný stacionár. Informatívnu správu o procese prípravy projektu odobrili mestskí poslanci na poslednom mestskom zastupiteľstve (16. 9.).

Ako vyplýva z dôvodovej správy k investičnej akcii, denný stacionár sa bude nachádzať na prvom nadzemnom podlaží a v suteréne. "Projektová dokumentácia bude riešiť prestavbu existujúcej časti budovy na denný stacionár vrátane jedálne, t. j. vybudovanie technického a sociálneho zázemia na prevádzku denného stacionára a zázemie pre zariadenie pre seniorov," približuje dokument. Pobytové zariadenie pre seniorov bude sídliť na druhom a treťom nadzemnom podlaží. "V tejto časti budovy sa budú nachádzať dvojlôžkové izby s vlastným príslušenstvom, miestnosť pre obsluhujúci personál a zdravotníkov, spoločenská miestnosť a ďalšie priestory potrebné na činnosť zariadenia," ozrejmuje ďalej dôvodová správa.

Podľa hovorkyne mesta Kristíny Tchirovej by malo zariadenie pre seniorov slúžiť 40 klientom, v dennom stacionári sa ich bude môcť socializovať 58. "Trojpodlažná budova by mala ekologické riešenie zelenej strechy i zachytávača dažďovej vody a oddychovú zónu v podobe parku," doplnila na stránke mesta.

Na výstavbu zariadenia pre seniorov získala svidnícka samospráva v roku 2019 účelovú dotáciu od Úradu vlády SR vo výške 100.000 eur. O ďalšie finančné prostriedky sa bude mesto uchádzať po spracovaní projektovej dokumentácie cez Štátny fond rozvoja bývania. Spolufinancovanie projektu z vlastných zdrojov predpokladá vo výške maximálne desiatich percent.