Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Vo svidníckom skanzene oslávili Nový rok podľa juliánskeho kalendára

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Začalo sa to zabíjačkou, ale chceli sme sa vrátiť 40 až 50 rokov dozadu, aby mohli návštevníci vidieť a počuť, ako sa kedysi vinšovalo na Nový rok,priblížil riaditeľ SNM – MUK vo Svidníku J. Džoganík.

Svidník 14. januára (TASR) - Vo svidníckom skanzene v sobotu ľudia oslávili Nový rok podľa juliánskeho kalendára. Nechýbala tradičná zabíjačka, ochutnávka zabíjačkových špecialít i kultúrny program. Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry (SNM - MUK) vo Svidníku podujatie organizuje približne 20 rokov.

"Začalo sa to zabíjačkou, ale chceli sme sa vrátiť 40 až 50 rokov dozadu, aby mohli návštevníci vidieť a počuť, ako sa kedysi vinšovalo na Nový rok. Preto je program spojený najprv s vinšovaním, koledovaním a až potom nasledujú zabíjačka a degustácia špecialít, ktoré sme pre našich návštevníkov pripravili," priblížil pre TASR riaditeľ SNM – MUK vo Svidníku Jaroslav Džoganík.

Zabíjačky sú podľa jeho slov v súčasnosti skôr výnimočnosťou a je ich stále menej. Ako povedal, v minulosti bola symbolom hojnosti a dobra. Gazda, ktorý ju robil, bol považovaný za dobrého gazdu. "Znamenalo to, že aj dievka, ktorá je z takého domu, je robotná a hodno si ju brať za ženu," priblížil Džoganík s tým, že zabíjačka v skanzene je práve preto vzácnosťou pre návštevníkov, zvlášť tých najmenších.

Mäsiar Marek Ilečko z Kurimky tvrdí, že v obci už nechová ošípané takmer nikto. "Niekedy som chodil každý týždeň zabíjať, teraz už nič. Nikto nechce robiť, gazdovať a chovať. Najnáročnejšie na tom je, že si musíte všetko kúpiť," vysvetlil Ilečko.

V kultúrnom programe sa predstavili folkloristi z regiónu. Návštevníci si mohli pozrieť i areál skanzenu, v ktorom sa nachádza približne 40 objektov ľudovej architektúry vrátane mlynu, krčmy, či dreveného chrámu.