Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Svidnícke múzeum približuje osem tradičných remesiel severovýchodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Návštevníci sa môžu oboznámiť okrem iného s históriou remesiel, používaním náradia či vybavením jednotlivých dielní, priblížila kultúrno-propagačná manažérka múzea.

Svidník 19. apríla (TASR) - Osem tradičných remesiel regiónu severovýchodného Slovenska v nadväznosti na používaný materiál, spôsob technologického spracovania a funkčnosti produktov približuje výstava Páni majstri. Návštevníci si ju môžu pozrieť v priestoroch Slovenského národného múzea - Múzea ukrajinskej kultúry (SNM - MUK) vo Svidníku. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka múzea Ľudmila Ražina.

Výstava prezentuje ľudovú výrobu košikárstva, korytárstva, debnárstva, hrnčiarstva, drotárstva, kováčstva, šindliarstva a kolárstva s dôrazom na jedinečnosť a individualitu zhotoviteľa.

"Návštevníci sa môžu oboznámiť okrem iného s históriou remesiel, používaním náradia či vybavením jednotlivých dielní. Remeselná výroba je vo všeobecnosti charakterizovaná ako malovýroba založená na ručnej práci," priblížila Ražina.

Na území severovýchodného Slovenska sa podľa jej slov sformovali regióny s typickou remeselnou výrobou zameranou na výrobné tradície s dostupnosťou miestnych surovinových zdrojov. Vytvárali sa strediská remeselníckej výroby, ktoré pretrvávali až do konca 19. storočia. Napríklad v Košiciach, Prešove, Levoči, Bardejove, Kežmarku a Spišskej Novej Vsi. Významnými boli mestá Michalovce, Humenné, Stropkov.

V súvislosti s ľudovou a remeselnou výrobou sa vyčlenila osobitná skupina výrobných zariadení, respektíve samostatných objektov.

"V zozname kultúrnych pamiatok Slovenska je evidovaných 87 objektov. Ide o vodné mlyny, píly, farbiarske a kováčske dielne. Proces modernizácie, nahrádzanie výrobkov priemyselnou produkciou, ale aj nedostupnosť používaného materiálu v prvej polovici 20. storočia postupne odsúval ľudové remeslo na okraj ekonomickej dôležitosti a potrebnosti," skonštatovala Ražina s tým, že v súčasnosti múzeá chránia, prezentujú a oživujú jedinečné zručnosti a vedomosti našich predkov.

Výstava potrvá do 12. júna. Podujatie sa koná v rámci sprístupnenia slovenských múzeí občanom Ukrajiny.