Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Svidník získal takmer 170.000 eur na vybudovanie zelenej strechy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vybudovanie zelenej strechy radnica vníma ako prínos pre životné prostredie, ale aj pre kvalitu života obyvateľov mesta.

Svidník 9. novembra (TASR) - Mesto Svidník získalo 166.320,19 eura z Ministerstva životného prostredia SR na vybudovanie zelenej strechy na Materskej škole na ulici Ľudovíta Štúra. Na projekte sa radnica podieľa päťpercentným spolufinancovaním. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Kristína Tchirová.

Zelená infraštruktúra je podľa jej slov osvedčeným nástrojom, ktorým sa z prírody získavajú ekologické, ekonomické a sociálne prínosy. "Sme veľmi radi, že tento typ ekologického opatrenia budeme mať na mestskej budove. Zelená strecha na materskej škole bude mať vo svojej lokalite vplyv na biodiverzitu, vytvorí vhodné prostredie pre vtáky, motýle a ďalší užitočný hmyz a zároveň je potvrdený vplyv na znižovanie horúčav vo svojom prostredí. Zelená strecha je pritom výborný spôsob, ako zadržať dažďovú vodu, ktorá by zbytočne išla do kanalizácie," uviedla Tchirová s tým, že plocha vytvoreného vodozádržného opatrenia má rozlohu 664 štvorcových metrov.

Vybudovanie zelenej strechy radnica vníma ako prínos pre životné prostredie, ale aj pre kvalitu života obyvateľov mesta. "S takýmto citlivým prístupom sa stále viac venujeme budovaniu chodníkov z polopriepustných materiálov, podporujeme šport v meste, budujeme zimnú športovú halu, ihrisko pri Základnej škole na ulici 8. mája a sadíme kvetinové záhony i nové stromy," dodala Tchirová.