Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Svište vo Vysokých Tatrách začínajú pomaly zaspávať

Na archívnej foto svišť vrchovský tatranská. Foto: TASR/Milan Kapusta

Väčšina vchodov do zimných nôr je v tomto období už zamurovaná a svište na povrch vychádzajú len zriedkavo. Podľa monitoringu v roku 2016 početnosť svišťov dosiahla číslo do 1400 jedincov.

Vysoké Tatry 20. októbra (TASR) - Októbrové ochladenie a sneh v horách ukončili tohoročnú aktivitu svišťov. Väčšina vchodov do zimných nôr je v tomto období už zamurovaná a svište na povrch vychádzajú len zriedkavo. Podľa slov riaditeľa Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavla Majka sa pomaly pripravujú na zimný spánok, počas ktorého dokážu prežiť len z tukových zásob, ktoré si vytvorili vo vegetačnom období.

"Ich pískanie sa v tatranských dolinách začne opäť ozývať najskôr v polovici apríla. V porovnaní s inými druhmi našich cicavcov majú svište a kamzíky svoj domov v najdrsnejšom prírodnom prostredí Slovenska," poznamenal Majko.

V tomto roku početnosť svišťov, zistená podrobným monitoringom, dosiahla spoločne na poľskej aj slovenskej strane národného parku číslo do 1400 jedincov, podobne ako je to u kamzíka. "Pomohli tomu opatrenia Správy TANAP-u, najmä intenzívna strážna služba, inštalácia fotopascí, web kamery, sezónna uzávera, taktiež premiestnenie svišťov zo Západných do Belianskych Tatier," vymenoval Majko.

Odchyteným jedincom, ktorí boli prenesení na novú lokalitu, boli odobraté vzorky na genetické analýzy za účelom potvrdenia samostatného poddruhu svišťa vrchovského tatranského. Podľa Majka výsledky potvrdili jedinečnosť tatranského svišťa, teda endemitu, ako jediného poddruhu na svete.

Počas sezónneho uzavretia turistických chodníkov, ktoré v TANAP-e trvá od 1. novembra do 15. júna, by malo byť živočíšstvo uchránené pred vyrušovaním človekom a zbytočnou stratou energie. "Dodržiavanie tohto obmedzenia v praxi je tiež akýmsi obrazom nášho vzťahu k prírode, ktorá si v zimnom období určite zaslúži čas na oddych a pokoj," uzavrel Majko.