Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V mestách a obciach Prešovského kraja platí zvýšená povodňová aktivita

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Mimoriadna situácia bola vyhlásená v obci Komárov v okrese Bardejov.

Prešov 28. júla (TASR) - Vo viacerých obciach a mestách Prešovského kraja platili i v stredu ráno zvýšené stupne povodňovej aktivity (SPA). Podľa hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Mariána Bocáka sa môžu počas dňa meniť.

V dôsledku prívalovej povodne došlo v utorok (27. 7.) v okrese Bardejov a Stará Ľubovňa k prudkému vzostupu hladín na tokoch.

"Pracovníci SVP monitorujú povodňovú situáciu na tokoch a na miestach, kde to situácia dovoľuje a je potrebná súčinnosť zo strany správcu, vykonávajú povodňové zabezpečovacie práce. V súčasnosti vykonávajú najmä odstraňovanie zátarasov z vodných tokov, ktoré boli spôsobené dotokom vody spolu s pôdou z okolitého územia. Zároveň vykonávajú stabilizáciu poškodených brehov vodných tokov. V týchto obciach je v teréne 20 pracovníkov a 13 kusov techniky," povedal Bocák.

Tretí stupeň SPA platí v obci Ruská Voľa nad Popradom v okrese Stará Ľubovňa, v obciach Hrabovec, Hažlín, Richvald a Šašová v okrese Bardejov. Mimoriadna situácia bola vyhlásená v obci Komárov v okrese Bardejov.

"Okrem uvedených obcí sú po predchádzajúcich povodniach naďalej v 37 mestách a obciach na východe Slovenska vyhlásené druhé SPA a v dvoch ďalších obciach tretí SPA. V týchto lokalitách vykonávajú zabezpečovacie práce po povodni," dodal Bocák.