Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Vodná nádrž Ružiná je pripravená pre rekreantov, uviedli vodohospodári

Na archívnej snímke člnky na pláži vodnej nádrže Ružiná v okrese Lučenec. Foto: TASR Ján Krošlák

V prípade, že by nádrž neopravovali, hrozilo by, že vodná stavba by nebola funkčná a prevádzkyschopná.

Ružiná 8. marca (TASR) – Vodná nádrž Ružiná v Lučeneckom okrese je po obnove a súčasnom napúšťaní pripravená slúžiť rekreantom. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Ako dodal, v stredu je vodná stavba napustená na úroveň 248 metrov nad morom, čo predstavuje 29 percent celkového objemu. Podľa SVP je naplnená v rámci manipulačného poriadku medzi minimálnou hladinou na úrovni 242 a maximálnou na úrovni 255 metrov nad morom. Podotkol, že napĺňanie nádrže po jej rekonštrukcii nepriaznivo ovplyvnilo hydrologicky suché obdobie v minulom roku. "Obdobne to bolo viditeľné takmer v celej Európe," zdôraznil s tým, že inflácia nemá vplyv na konečnú sumu opravy Ružinej. "Ukončená bola pred jej nárastom a pred nárastom cien stavebných materiálov," vyhlásil.

Bocák konštatoval, že vypustenie vodnej stavby Mýtna, ktorá je blízko Ružinej, súvisí s výstavbou rýchlostnej cesty. Povolenie na vypustenie má podnik do konca tohto roka. "Následne bude nádrž opäť napustená. Tento čas bude využitý na jej rekonštrukciu," informoval.

Po úplnom vypustení nádrže Ružiná boli práce v podzemí. "Na opravu týchto objektov bolo nevyhnutné úplné vypustenie," spomenul hovorca. "Nádrž zostane aj po oprave vo svojej pôvodnej objektovej skladbe, bez zmeny parametrov jednotlivých objektov," uzavrel. V prípade, že by nádrž neopravovali, hrozilo by, že vodná stavba by nebola funkčná a prevádzkyschopná.