Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Symboly mesta Košice majú byť od júna lepšie chránené

Košice Foto: TASR/S. Písecký

Podľa predkladateľov je súčasná ochrana mestských symbolov nedostatočná, keďže opis, vyobrazenie a ich používanie je určované len štatútom mesta Košice.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Symboly mesta Košice a jeho mestských častí (erb, vlajka, pečať a znelka) majú byť od júna lepšie chránené. Vyplýva to z novely zákona o meste Košice z dielne poslancov Richarda Rašiho a Otta Brixiho (obaja Smer-SD), ktorú dnes 97 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Podľa predkladateľov je súčasná ochrana mestských symbolov nedostatočná, keďže opis, vyobrazenie a ich používanie je určované len štatútom mesta Košice. Keďže ide o podzákonný právny predpis, podľa Rašiho a Brixiho je často nevynútiteľný a konania v rozpore s ním nie je možné postihnúť sankciou. V prípade mesta Košice preto navrhujú zmenu špeciálnej úpravy pre spôsob vyobrazenia, opisu a používania symbolov mesta a mestských častí, a to zo štatútu na všeobecne záväzné nariadenie.

"Symboly mesta treba mať v rovnakej úcte a vážnosti ako štátne symboly. Nesmú sa preto používať v takých prípadoch, kde by ich použitie mohlo vzbudiť dojem znevažovania. Za dôstojné a správne zaobchádzanie s mestskými symbolmi a za ich ochranu by mal zodpovedať ten, kto ich použil," tvrdia poslanci. Každé zneužitie, neoprávnené, nevhodné a neprimerané používanie symbolov mesta by preto malo byť zakázané resp. sankcionované.