Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Protifašistický zväz vyzýva na neodsúhlasenie predaja Tisovho domu

Na archívnej snímke Tisov rodný dom v Bytči, 13. októbra 2007. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Ak by k predaju došlo, podľa zväzu sa z domu stane pútnické miesto neofašistov a neonacistov.

Bratislava 20. februára (TASR) - Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) vyzýva Mestské zastupiteľstvo v Bytči, aby vo štvrtok (24. 2.) neodsúhlasilo predaj časti rodného domu Jozefa Tisa Slovenskému dejepisnému spolku. Ak by k predaju došlo, podľa zväzu sa z domu stane pútnické miesto neofašistov a neonacistov. SZPB vyzval aj premiéra Eduarda Hegera a ministerku kultúry Natáliu Milanovú (obaja OĽANO), aby zriadenie verejného múzea či obdobné využitie priestorov Tisovho rodného domu finančne podporili. Napriek komplikovanému vlastníckemu vzťahu k domu má podľa zväzu vláda možnosti, aby mesto nebolo k predaju zvyšku domu nútené z finančných dôvodov.

SZPB sa pri obavách z predaja odvoláva okrem prehľadu činnosti Slovenského dejepisného spolku aj na činnosť jeho predsedu Pavla Demjaniča. "Je otvoreným stúpencom fašistického slovenského režimu. Pripomíname, že priamo v dome organizuje oslavy režimu, ktorý sa podieľal na vraždení desaťtisícov slovenských občanov," uviedol zväz. Za jeho ambíciou zrekonštruovať dom a plnohodnotne ho využívať vidí zväz prekrútenú glorifikáciu vojnového zločinca, obhajobu a propagáciu vojnových zločinov tzv. Slovenského štátu. Odmieta, že zámerom má byť zriadenie múzea, ktoré vedecky a odborne mapuje a objektívne predstavuje dejinné udalosti a osobnosti.

Proti samotnému zriadeniu odbornej pamiatkovej inštitúcie v tomto dome zväz nie je, mala by však podľa neho sprostredkovať pravdu o pôsobení Jozefa Tisa. "Takú však nezaloží spolok pohrobkov Tisovho režimu, ale iba samospráva s podporou štátu. Plne chápeme problémy bytčianskej samosprávy s nedostatkom financií a rozumieme, že mesto nemá dostatok prostriedkov ani len na sanáciu budovy," uviedol SZPB.

Predseda zväzu Pavol Sečkár podčiarkol, že každá glorifikácia, oslavné podujatie a oslavný čin vo vzťahu k Tisovi je "urážkou všetkých občanov, ktorí sa postavili proti fašistickému režimu, bojovali za hodnoty demokracie, mieru a slobody". Hovorí aj o výsmechu obyvateľom bytčianskeho regiónu, ktorí padli v boji proti fašizmu.