Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

TANAP: Nelegálne usmrcovanie chránených živočíchov nie je ojedinelé

Na snímke zastrelená samica vlka dravého vo veku približne 3 rokov. Foto: FB Polícia SR - Banskobystrický kraj

Populácia vlka dravého na Slovensku je okrem priameho prenasledovania človekom ohrozená aj fragmentáciou krajiny a úbytkom pokojných zón s minimálnou aktivitou človeka.

Vysoké Tatry 18. januára (TASR) – V závere minulého týždňa neznámy pytliak zastrelil pod Tatrami chráneného vlka dravého. Ide o prvý zistený prípad pytliactva na tohto jedinca od vydania vyhlášky v júni minulého roka, na základe ktorej sa stal celoročne chráneným živočíchom. Podľa zoologičky Správy Tatranského národného parku (TANAP) Eriky Feriancovej však nelegálne usmrcovanie chránených živočíchov nie je ojedinelé.

Veľmi často sa s ním stretávame v prípade vtáčích druhov, ako aj pri medveďovi hnedom. Objasnenie týchto prípadov je však často veľmi komplikované,“ uviedla.

Populácia vlka dravého na Slovensku je podľa nej okrem priameho prenasledovania človekom ohrozená aj fragmentáciou krajiny a úbytkom pokojných zón s minimálnou aktivitou človeka, ktoré sú pre zachovanie populácie vlka, ako aj rysa kľúčové. Jeho celoročná ochrana je podľa Štátnej ochrany prírody SR významným krokom k záchrane tejto veľkej šelmy na území Slovenska. „Vlk ako prirodzený 'sanitár lesa' pomáha napríklad znižovať škody na poľnohospodárskych kultúrach predačným tlakom na raticovú zver. Loví najmä chorú a oslabenú zver, ako aj diviačiu zver nakazenú aktuálne veľmi rozšíreným africkým morom,“ uzatvára Feriancová.

Celospoločenská hodnota vlka dravého bola stanovená na 3000 eur. Prípadom trestného činu pytliactva spáchaného v súbehu s trestným činom porušovania ochrany rastlín a živočíchov sa v súčasnosti zaoberá aj polícia.