Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Tatranci otvorili letnú turistickú sezónu. Odomkli Štrbské pleso

Na snímke starosta Štrby Michal Sýkora (v strede), mím Miro Kasprzyk ako Poseidon a medveď Štrbko odomykajú kľúčom vody Štrbského plesa počas otvorenia sezóny člnkovania na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 12. júna 2015. Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš

Starosta Štrby Michal Sýkora, Poseidon a medveď Štrbko dnes dreveným kľúčom odomkli vody Štrbského plesa na Štrbskom Plese.

Vysoké Tatry 12. júna (TASR/Teraz.sk) – Vo Vysokých Tatrách dnes otvorili novú letnú turistickú sezónu. Hoci oficiálne budú turistické chodníky vo vysokohorskom prostredí sprístupnené až v pondelok 15. júna, program v rámci vítania leta sa začal už pred víkendom, dnes 12. júna. Starosta Štrby Michal Sýkora, Poseidon a medveď Štrbko dnes dreveným kľúčom odomkli vody Štrbského plesa na Štrbskom Plese. Symbolicky tak otvorili letnú turistickú sezónu a sezónu člnkovania o Vysokých Tatrách.

V sobotu večer sa uskutoční tiež tradičné stretnutie v Starom Smokovci, pri ktorom sa posvätí voda v prameni Kyselka. Okrem toho tu budú prezentované aj nové knihy Ivana Bohuša. „Následne na to bude o 20. hodine otvárací koncert Tatranského kultúrneho leta v areáli Kúpeľov Nový Smokovec a v nedeľu sa v parku v Tatranskej Lomnici uskutoční juniáles,“ uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. Na Starolesnianskej Poľane sa bude o 14. hodine konať ekumenická bohoslužba pri príležitosti otvorenia letnej turistickej i dobrovoľníckej sezóny.

Počas letnej sezóny bude každý víkend v Tatrách menšie alebo aj väčšie podujatie, pripravených je aj niekoľko noviniek. Nebudú chýbať už tradičné akcie ako napr. Viva Italia v Poprade, ktorý sa bude konať budúci týždeň, či Benátska noc v polovici júla na Štrbskom Plese. Návštevníci Tatier sa môžu tešiť aj na Medvedie dni na Hrebienku, či športové podujatie Tatry v pohybe a divadelný festival Stretnutia. Záver leta bude koncom augusta patriť akcii Svište na plese.

Momentálne Tatranci zlepšujú podmienky pre pobyt v slovenských veľhorách, okrem iného má k tomu prispieť vynovená mobilná aplikácia Región Vysoké Tatry. Vďaka nej získajú turisti mapy chodníkov, cyklistických a bežeckých trás, otváracie hodiny hotelov, reštaurácií, wellness centier, lekární a pod. Mobilnú aplikáciu spustili prvýkrát v minulom roku a podľa Maťašovskej sa veľmi osvedčila. Okrem Slovákov si ju sťahovalo aj veľa zahraničných turistov, dostupná je v troch jazykových mutáciách a priebežne ju aktualizujú.

Zároveň sa momentálne pracuje na obnove cyklistického chodníka z Tatranskej Lomnice do Starého Smokovca. "Značkujú sa aj bežecké trate, keďže tento druh športu je momentálne populárny,“ upozornila Maťašovská. Na letné podujatia a marketingové aktivity pred letnou sezónou vyčlenila OOCR zo svojho rozpočtu asi 300.000 eur. Tatranci veria, že leto 2015 bude menej daždivé ako to vlaňajšie a do slovenských hôr si tak nájde cestu ešte viac návštevníkov.



Na snímke čln pláva vo vodách Štrbského plesa počas otvorenia sezóny člnkovania na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 12. júna 2015.
Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš


Na snímke starosta Štrby Michal Sýkora (v strede), mím Miro Kasprzyk ako Poseidon a medveď Štrbko stoja na brehu Štrbského plesa počas otvorenia sezóny člnkovania na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 12. júna 2015.
Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš


Na snímke čln pláva vo vodách Štrbského plesa počas otvorenia sezóny člnkovania na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 12. júna 2015.
Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš


Na snímke čln pláva vo vodách Štrbského plesa počas otvorenia sezóny člnkovania na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 12. júna 2015.
Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš