Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Tatranská Javorina sa stala významným lesníckym miestom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Prvým oficiálne vyhláseným významným lesníckym miestom sa stal v máji 2007 areál parku v Topoľčiankach spolu s poľovníckym zámočkom a sochárskym dielom Alojza Štróbla.

Tatranská Lomnica 18. júna (TASR) - Tatranská Javorina sa od piatka zaradila medzi významné lesnícke miesta. Informuje o tom aj tabuľa, ktorú Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP) osadili pred budovou ich ochranného obvodu v tejto časti TANAP-u, ktorá kedysi slúžila ako riaditeľstvo všetkých uhorských majetkov kniežaťa Christiana Krafta Hohenloheho. TASR o tom informovala koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová.

Práve s Hohenlohem je podľa jej slov spätá významná časť histórie tejto tatranskej osady. "Bol to správca jeho majetkov, lesný inžinier Eduard Kegel (1835 – 1911), kto uplatňoval progresívne postupy pri starostlivosti o javorinské lesy," uviedla Petránová.

Ďalším kľúčovým obdobím boli zmeny, ktoré prišli po vzniku TANAP-u v roku 1949. Integrovaná správa územia priniesla v zmysle vtedajších právnych noriem zmeny týkajúce sa starostlivosti o prírodu. Tie zahŕňali aj obnovu hornej hranice lesa a rekonštrukciu zmenených častí lesov na prírode blízke. Ako ďalej povedala Petránová, de facto zrušenie samostatného zákona o TANAP-e prinieslo po roku 1994 podstatné zmeny aj v oblasti starostlivosti o lesy.

"Trend takzvanej bezzásahovosti, uplatňovaný často iba na základe emocionálnych kritérií, priniesol prudký zvrat v dovtedajšom postupe rekonštrukcie lesov, zhoršenie jeho stavu, ako aj stavu prírodného prostredia na mnohých lokalitách i v oblasti Tatranskej Javoriny," skonštatoval riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Ján Marhefka.

ŠL TANAP-u boli iniciátorom vyhlásenia Tatranskej Javoriny za významné lesnícke miesto, ktoré je vôbec prvým v rámci celého TANAP-u.

"Je zaujímavé, že už odborníci presadzujúci vznik národného parku v Tatrách hodnotili stav javorinských lesov ako najlepší na území, ktoré mal zahŕňať, čo svedčí o ume a kvalite práce našich predkov," doplnil Marhefka.

"Som veľmi rád, že Tatranská Javorina dotvára širokú mozaiku významných lesníckych miest a som presvedčený, že svojou mierou prispeje k rozširovaniu poznania o tom, že toto územie bolo spravované kvalitne našimi predkami," povedal generálny riaditeľ Sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva ministerstva pôdohospodárstva Michal Tomčík.

"Významné lesnícke miesta sú nielen pripomienkou lesníckeho umu, ale sú aj trvalou inšpiráciou pre súčasníkov,“ uviedla Tatiana Figurová z Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene, ktoré je garantom vyhľadávania, evidovania, obnovy a popularizácie významných lesníckych miest.

Prvým oficiálne vyhláseným významným lesníckym miestom sa stal v máji 2007 areál parku v Topoľčiankach spolu s poľovníckym zámočkom a sochárskym dielom Alojza Štróbla. Tatranská Javorina má poradové číslo 54. Za významné lesnícke miesto ju na znak úcty k histórii a na pamäť budúcim generáciám vyhlásil štátny podnik Lesy SR.