Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Hotel Lomnica plánujú otvoriť počas zimnej sezóny

Na snímke schátraný Hotel Lomnica v centre Tatranskej Lomnice vo Vysokých Tatrách Foto: TASR/Oliver Ondráš

Hotel Lomnica postavený v roku 1893 bol prvým vo Vysokých Tatrách. Projektoval ho významný architekt Gedeon Majunke zo Spišskej Soboty.

Tatranská Lomnica 12. júla (TASR) – Najstarší tatranský hotel Lomnica od mája 2015 rekonštruujú a prebiehajú na ňom stavebné práce. V súčasnosti na stavbe vykonávajú statické práce prístavby – novej časti hotela a práce v starom objekte. Ako uviedla počas dnešného kontrolného dňa riaditeľka hotela Zuzana Kovaľová, jeho otvorenie je naplánované pred začiatkom zimnej sezóny 2016/2017.

Práce na rekonštrukcii hotela prebiehali aj počas zimných mesiacov. Ako povedal hlavný architekt stavby Pavol Franko, v zimnom období rekonštruovali najmä vnútro objektu. „Najdôležitejšie bolo skĺbiť požiadavky investora, jeho investičný zámer, s tým, ako to doplniť do historickej časti. Tá nová výstavba by nemala pôsobiť ako replika starej budovy. Rozhodli sme sa navrhnúť nový objekt. Z historickej časti sa zachovalo všetko pôvodné,“ poznamenal Franko. V hoteli zostanú zachované pôvodné klenby, ale aj liatinové stĺpy v kaviarni. Ako doplnila Kovaľová, hotel sa momentálne nachádza zhruba v dvoch tretinách prestavby.

„Keď sme počas rekonštrukcie odhalili spodnú časť, kde sa dnes nachádza sauna, tak sme tam odhalili obrovské smetisko plastových fliaš, ktoré sa tu nazbierali počas rokov,“ povedala Kovaľová. Historická časť má rozlohu približne 900 metrov štvorcových na troch podlažiach. Nová časť má zhruba 1400 metrov štvorcových.

Otvorenie hotela a spustenie do prevádzky je naplánované na Silvestra. Cieľom rekonštrukcie tejto vzácnej budovy je vrátiť jej historickú hodnotu. Obnoviť sa má kaviareň s terasou, kde sa návštevníci Vysokých Tatier v minulosti stretávali. K dispozícii bude aj reštaurácia, ubytovacia časť bude mať kapacitu zhruba 70 izieb. V novej časti bude aj konferenčná miestnosť či wellness centrum. Odhadované náklady na obnovu starého objektu a prístavbu novej časti sú zhruba 7,5 milióna eur.

V minulosti bol Hotel Lomnica kultúrnym centrom. „V tejto tradícii chceme pokračovať a 31. júla budeme organizovať koncert Košického symfonického orchestra a Filipa Tůmu,“ dodala riaditeľka hotela.

Hotel Lomnica postavený v roku 1893 bol prvým vo Vysokých Tatrách. Projektoval ho významný architekt Gedeon Majunke zo Spišskej Soboty. Po dokončení to bola napríklad najväčšia hrazdená budova vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku a zároveň najhonosnejší a najvyhľadávanejší hotel.

O toto významné postavenie ho časom pripravila postupná výstavba ďalších tatranských grandhotelov v Starom Smokovci, v Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese začiatkom 20. storočia. Hotel zmenil niekoľkých majiteľov, posledných 20 rokov však bola budova, zapísaná v zozname národných kultúrnych pamiatok Slovenska, zatvorená a chátrala.