Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Lyžovačku v Lomnickom sedle si lyžiari tento rok užijú skôr

Lomnické sedlo, ilustračná snímka. Foto: Slovakia.travel

V minulej sezóne sa otváralo až 1. januára.

Tatranská Lomnica 6. decembra (TASR) – Vo Vysokých Tatrách v posledných dňoch napadlo dostatok prírodného snehu, a preto si už od soboty 9. decembra užijú milovníci lyžovania prvú lyžovačku premiérovo z Lomnického sedla. „Na 1240 metrov dlhej zjazdovke v Lomnickom sedle je 150 centimetrov snehu a podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré. Z výšky 2190 metrov nad morom si lyžiari užijú spolu 5,5 kilometra dlhú trať až do Tatranskej Lomnice,“ informovala hovorkyňa Tatry Mountain Resorts Zuzana Fabianová.

Otvorené budú v Tatranskej Lomnici aj zjazdovky zo Skalnatého plesa - Esíčka, Generál, Čučoriedky Východ, Čučoriedky Západ a Štart Západ. V Tatranskej Lomnici tak štartuje sezóna na piatich zjazdovkách, pre lyžiarov bude otvorených spolu 7,7 kilometra tratí, na ktorých je od 40 do 50 centimetrov snehu.

Lyžovačka v Lomnickom sedle sa oproti minulým rokom posunula o čosi skôr. V minulej sezóne sa otváralo až 1. januára. „Na lanovke, ktorej trasa vedie popri najatraktívnejšej zjazdovke, pracujem už 50 rokov a spomínam si na dátum 20. november začiatkom 80. rokov, kedy sa tu začalo najskôr lyžovať. V minulosti sa otváralo Lomnické sedlo zvyčajne začiatkom decembra. Boli aj zimy v rokoch 1983 a 1984, kedy sa tam nelyžovalo vôbec, pretože sneh síce napadol, ale strhli ho silné víchrice. V roku 2014 sme Lomnické sedlo sprevádzkovali len na dva týždne, a to až na jar 22. marca. Vždy sa s kolegami, ktorí upravujú zjazdovku, snažíme zachovať z toho prírodného snehu čo najviac,“ spomína na otvorenie najťažšej a najstrmšej tatranskej zjazdovky najstarší lanovkár Juraj Jancík.

Zjazdovka je podľa neho špecifická tým, že sa nachádza v lavínovom teréne a pred oficiálnym spustením ju testuje Horská záchranná služba – stredisko lavínovej prevencie. Samotná úprava zjazdovky v tak exponovanom teréne, kde je miestami sklon aj viac ako 40 stupňov, sa robí ukotvením ratraku na kotviaci bod. Ratrak sa pri nočnej úprave navíja vyše kilometrovým lanom o kotviaci bod a postupne sa vyťahuje po zjazdovke.

Nadšenci voľného terénu si užijú aj tzv. Francúzsku muldu, ktorá je jednou z možností, ako zlyžovať Lomnické sedlo, je obľúbenou oficiálnou freeridovou zónou s dĺžkou 1380 a prevýšením 408 metrov. 

Vo Vysokých Tatrách sa od uplynulého víkendu lyžuje už aj na Štrbskom Plese, kde je na zjazdovkách 40 centimetrov snehu a podmienky na lyžovanie sú dobré. Ostatné menšie lyžiarske strediská sa na novú zimnú sezónu ešte len pripravujú. "Tento víkend ešte otvárať určite nebudeme, stále pracujeme na zasnežovaní zjazdoviek. Reálne budeme spúšťať sezónu pravdepodobne v polovici decembra, pokiaľ nám to počasie neprekazí," priblížila pre TASR Martina Múdra zo strediska Ski Bachledova dolina. Podobná situácia je momentálne aj v stredisku Ždiar - Strednica, kde čakajú na vývoj počasia.