Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Dobrovoľníci Tatranskej horskej služby ošetrili v sezóne 330 úrazov

Na snímke Slavkovský štít (vľavo), Prostredný hrot (uprostred), od neho vľavo v pozadí je Gerlachovský štít, Široká veža (vpravo) v Tatranskej Lomnici, 7. marca 2022. Foto: TASR – Milan Kapusta

Lyžiarska sezóna 2021/2022 sa vo Vysokých Tatrách začala vlani 10. decembra.

Vysoké Tatry 9. mája (TASR) – Celkovo 330 úrazov ošetrili počas uplynulej lyžiarskej sezóny členovia dobrovoľného zboru (DZ) Tatranskej horskej služby (THS), ktorá zabezpečuje záchranu na lyžiarskych svahoch v štyroch strediskách. TASR o tom za THS-DZ informoval František Mrázik.

„Štvrtina úrazov bola klasifikovaná ako ľahké, 50 percent zásahov bolo považovaných za stredne ťažké a posledných 25 percent tvorili ťažké úrazy. Až v deviatich prípadoch musel zasahovať vrtuľník, dokonca už pri prvom úraze sezóny. Z pohľadu charakteru úrazov sme na svahoch ošetrovali ozaj najširšie spektrum,“ spresnil.

Tohtosezónnu bilanciu je podľa neho náročné porovnávať s predchádzajúcimi rokmi, keďže v minulej sezóne sa nelyžovalo takmer vôbec a sezóna 2019/2020 bola takisto ovplyvnená pandémiou nového koronavírusu. „Lyžiarske strediská boli toho roku síce otvorené, no možnosť lyžovania redukovali protipandemické opatrenia. Napriek týmto faktom sme v menších strediskách zaznamenali počet úrazov ako v ´predcovidovom období´ – v sezóne 2018/2019,“ dodal Mrázik.

Ako uviedol, okrem záchrany na lyžiarskych svahoch ich pomoc potrebovali neraz aj účastníci športových podujatí. V zime takto asistovali na 23 podujatiach bežeckého a zjazdového lyžovania, ale i na klasických bežeckých pretekoch. Okrem výkonu záchrany tiež absolvovali viacero školení a preškolení.

Lyžiarska sezóna 2021/2022 sa vo Vysokých Tatrách začala vlani 10. decembra. Tri zo štyroch stredísk ukončili sezónu koncom marca, počas ich prevádzky v nich THS-DZ ošetril celkovo 150 úrazov. Posledné stredisko ukončilo sezónu v nedeľu (8. 5.).