Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Tatrách oddnes končí skialpinistická sezóna

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vysokohorské územie prírodného prostredia Tatier bude uzatvorené až do 15. júna, dokedy platí sezónna uzávera turistických chodníkov.

Tatranská Lomnica 16. apríla (TASR) - Skialpinistická sezóna v Tatranskom národnom parku (TANAP) sa končí. Do vysokohorského prostredia budú mať od soboty 16. apríla zákaz vstupu už aj skialpinisti a horolezci organizovaní v horolezeckých zväzoch.

"Vysokohorské územie prírodného prostredia Tatier bude uzatvorené až do 15. júna, dokedy platí sezónna uzávera turistických chodníkov. Dôvodom časového obmedzenia pohybu turistov na lyžiach vo vyšších polohách národného parku je ochrana prírody," uviedla Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAP-u s tým, že ide najmä o kamzíka vrchovského tatranského a svišťa vrchovského tatranského. "Tí sa v jarnom období prebúdzajú a nerušený prísun potravy po dlhej zime je pre nich existenčne dôležitý. Kamzičie samice sú v tomto období zas vysoko gravidné. Ich vyrušovanie môže mať na veľkosť populácie negatívny vplyv," doplnila Burdová. Práve v tomto období je ochrana citlivého územia v alpínskom stupni TANAP-u veľmi dôležitá.

"Skialpinistická sezóna v Žiarskej doline je na podnet Krajského úradu životného prostredia v Žiline predĺžená do 15. mája. A to na dvoch trasách: Žiarske sedlo – Žiarska chata a Jarný žľab z Baranca,"
informovala Burdová. Dôvodom žiadosti o udelenie výnimky v tejto časti TANAP-u bolo časté porušovanie návštevného poriadku najmä skialpinistami, ktorí aj napriek sezónnej uzávere vstupovali do kamzičieho a svištieho biotopu. Predmetnú výnimku predĺžil Okresný úrad Žilina, odbor starostlivosti o životné prostredie, až do 31. decembra 2018.

Pohyb turistov vo vysokohorskom prostredí monitorujú členovia Lesnej stráže a Stráže prírody. Podľa Burdovej za porušenie zákazu vstupu mimo vyhradených turistických trás v období, ktoré návštevný poriadok TANAP-u nepovoľuje, hrozí návštevníkovi Tatier bloková pokuta na mieste vo výške 66 eur.