Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Takmer 200 skialpinistov si vychutnalo v Tatrách nočné preteky

Pretekári sa na trať s hromadným štartom vydali po 18. hodine z údolnej stanice kabínkovej lanovky v Tatranskej Lomnici. Museli zvládnuť 2,9 kilometra dlhú trasu s prevýšením 460 metrov.

Tatranská Lomnica 9. marca (TASR) - Takmer dvesto mužov a žien si vo Vysokých Tatrách v piatok (8.3.) otestovalo svoju fyzickú kondíciu počas skialpinistických pretekov v úplnej tme len s čelovými lampami.

Výkonná riaditeľka Regiónu Vysoké Tatry Lenka Maťašovská dnes informovala TASR, že 2. ročník tatranského nočného skialpinistického ralley podujatia, ktorý sa konal na zjazdovke v Tatranskej Lomnici, prilákal zvedavcov z regiónu, ale aj širšieho okolia. Medzi súťažiacimi sa objavil aj známy slovenský herec Matej Landl, ale aj primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš.

Maťašovská uviedla, že pretekári sa na trať s hromadným štartom vydali po 18. hodine z údolnej stanice kabínkovej lanovky v Tatranskej Lomnici. Museli zvládnuť 2,9 kilometra dlhú trasu s prevýšením 460 metrov. Nutnou súčasťou ich výstroja bola čelová lampa.

"Dovedna 194 pretekárov, z toho až 47 žien, sa s vervou pustili zdolávať súperov i samých seba a užiť si jedinú akciu podobného charakteru v Tatrách. Pretekalo sa v štyroch kategóriách náročnosti s limitmi trate od 35 až po 90 minút," vysvetlila.

Podľa Maťašovskej bol pravdepodobne najsledovanejším pretekárom Matej Landl, ktorý vraj stál na skialpinistických lyžiach prvýkrát v živote. Atmosféru si naplno užíval aj šéf tatranskej samosprávy Ján Mokoš.

"Konečne sa mi podarilo zmeniť kanceláriu a oblek za športový výstroj a užiť si zimné Tatry. Skialpinizmus mám rád a teší ma, že sme zorganizovali takéto podujatie pre verejnosť," povedal primátor.

Maťašovská konštatovala, že najrýchlejší čas trate 25 minút a 40 sekúnd vytvoril Tomáš Kamrla, medzi ženami dominovala Michaela Danková s časom 27 minút 59 sekúnd.

"Bolo vzrušujúce sledovať 'hada' svetiel, takmer dvesto pretekárov blížiacich sa k cieľu. Som ohromne rád, že sme mali takúto krásnu účasť a pre mňa je to motivujúce. Už dnes sa teším na budúci ročník," uzavrel šéf organizačného štábu podujatia Róbert Gálfy.