Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

S. Ľupták: Ťažba zlata na Podpoľaní môže ohroziť strojársky priemysel

Predseda Základnej organizácie OZ KOVO Podpolianske strojárne Detva Stanislav Ľupták počas tlačovej konferencie pred areálom PPS Group Detva 16. februára 2022. Foto: TASR - Silvia Tannhauserová

Ján Lunter počas tlačovej konferencie pripomenul, že 12. februára tohto roka sa skončila platnosť rozhodnutia určenia prieskumného územia na ťažbu zlata.

Detva 16. februára (TASR) – Ťažba zlata na Podpoľaní môže ovplyvniť nielen životné prostredie, je to aj hrozba pre strojársky priemysel a pracovné miesta. Na tlačovej konferencii pred areálom PPS Group Detva to v stredu povedal predseda Základnej organizácie OZ KOVO Podpolianske strojárne Detva Stanislav Ľupták.

Ako dodal, rozmery v návrhu na dobývací priestor sú 700 krát 800 metrov, 250 metrov do hĺbky a je to bezprostredná blízkosť areálu, v ktorom sídlia podpolianske strojárske firmy. „Podľa návrhu je kraj ťažobnej jamy 100 metrov od areálu, v ktorom pracujú ľudia z regiónu,“ spomenul s tým, že strojárska výroba je nezlučiteľná s povrchovou baňou. „Spôsob ťažby by ovplyvňoval priestor, nehovoriac o lúhovaní a otrasoch. Nebude to kompatibilné,“ zdôraznil.

Podľa neho kým sa o téme ťažby zlata pod Poľanou hovorí a sú o tom súdne spory, zákazníci globálnych firiem, pre ktoré robia strojárske firmy v detvianskom areáli, to sledujú. Pripomenul tiež, že týmito informáciami môžu cítiť ohrozenie. „Keď si budú robiť dlhodobé plány a hľadať svojich dodávateľov, je možné, že budú hľadať alternatívu v iných firmách, ktoré nebudú ohrozené možnou ťažbou zlata,“ podotkol. „Preto sa bojíme straty pracovných miest. Pretože to môže prísť a takýmto spôsobom sa to skončí. V areáli pracuje približne 40 firiem, celkovo 2500 ľudí,“ uviedol.

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter počas tlačovej konferencie pripomenul, že 12. februára tohto roka sa skončila platnosť rozhodnutia určenia prieskumného územia na ťažbu zlata. To vydalo Ministerstvo životného prostredia SR za predošlej vlády. „Je to dobrá správa, môže byť však vydané aj nové,“ skonštatoval.
Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter (uprostred) počas tlačovej konferencie pred areálom PPS Group Detva 16. februára 2022.
Foto: TASR - Silvia Tannhauserová

BBSK zhrnul, že Najvyšší správny súd SR zároveň na prelome rokov zrušil verdikt Hlavného banského úradu v Banskej Štiavnici o zastavení konania o určenie dobývacieho priestoru. V súčasnosti je tak opäť na banskom úrade, aby vo veci určenia dobývacieho priestoru v lokalite Biely vrch v Detve rozhodol.

Hlavný banský úrad v stanovisku pre TASR pripomenul, že výsledkom konania o určenie dobývacieho priestoru je len územné rozhodnutie, na základe ktorého nie je možné začať dobývať žiadne výhradné ložisko. „Samotné určenie priestoru ešte neznamená, že konkrétne ložisko sa vôbec niekedy bude dobývať,“ ukončil úrad.