Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Technické služby mesta Brezno budujú na cintoríne nové urnové miesta

Ilustračná foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa riaditeľa TS Lukáša Jeremiáš o takýto typ pietneho miesta evidujú záujem.

Brezno 13. mája (TASR) – Horehronská metropola eviduje dovedna 3337 hrobov. V jej správe sú tri cintoríny, dva mestské na Školskej a Cintorínskej ulici a jeden v miestnej časti Bujakovo-Padličkovo. Celkovo v nich je 1970 hrobov, 1245 dvojhrobov, 95 trojhrobov a 27 štvorhrobov. Kapacitné rozšírenie miest na pochovávanie pri priemernej úmrtnosti takmer 200 ľudí ročne je preto pre brezniansku samosprávu nevyhnutné. Informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke s tým, že na tzv. starom cintoríne už Technické služby (TS) Brezno budujú nové urnové miesta.

„Pred tromi rokmi mesto začalo s úpravou starého cintorína, kde pribudol nový chodník zo zámkovej dlažby, ktorý prepojil Moyzesovu a Cintorínsku ulicu. TS vybudovali nové hrobové miesta. Výstavba si vyžiadala úpravu terénu, vybudovanie gabionového oporného múru, dvoch schodíšť a nakoniec i nového chodníka, ktorý je priamo napojený na ten v spodnej časti cintorína,“ uvádza magistrát.

Tentoraz sa TS pustili do budovania nových urnových miest, ktorých výhodou je úspora plôch cintorínov. V Brezne sa ich nachádza 577 a do konca mája by malo v starom cintoríne pribudnúť ďalších 14 miest.

Podľa riaditeľa TS Lukáša Jeremiáš o takýto typ pietneho miesta evidujú záujem, tri si už obyvatelia rezervovali. Poplatok za vybudovanie urnového základu je 180 eur a cena nájmu za urnové miesto na päť rokov 14 eur.

"V rámci budovania nových urnových miest upravujeme svah, na jeho spevnenie osadíme gabiony, budujeme urnové základy a spevnenú plochu, pre bezpečnosť obyvateľov sme osadili nové zábradlie. Na cintorínoch tiež pokračujeme v bežných prácach, ako sú kosenie a úprava zelene," dodáva Jeremiáš.