Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Technické služby v Prešove začali s kosbou verejnej zelene

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kosba sa začína v mestskej časti 3 a nasledovať bude lokalita Staré mesto. V priebehu týždňa je naplánovaná kosba líniovej zelene a parky na Hlavnej a Masarykovej ulici.

Prešov 2. mája (TASR) - Technické služby mesta Prešov (TSmP) začali v pondelok s kosením verejnej zelene. V teréne bude 11 kosačiek a osem krovinorezov. TASR o tom informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

"Kosba sa začína v mestskej časti 3 a nasledovať bude lokalita Staré mesto. V priebehu týždňa je naplánovaná kosba líniovej zelene a parky na Hlavnej a Masarykovej ulici. Na konci týždňa bude kosenie pokračovať v lokalite Šváby a Solivar," uviedol Tomek s tým, že harmonogram kosenia je zverejnený na webstránke TSmP. Je však operatívny a môže sa podľa jeho slov meniť v závislosti od výšky trávy v jednotlivých mestských častiach a počasia.

TSmP sa podľa ich riaditeľa Milana Totha snažia obmedziť akékoľvek problémy, ktoré môže kosenie priniesť. "Po veľkých kosačkách dočisťujú terén popri stromoch, obrubníkoch a chodníkoch pracovníci so strunovými kosačkami. V každej skupine sú aj zamestnanci s plachtou, pomocou ktorej zabezpečujú, aby odskakujúce kamienky nepoškodili okná na autách, alebo aby sa nestalo niečo chodcom na chodníku. Pri kosení popri cestách a chodníkoch pomocou fúkačov udržiavame čisté komunikácie bez trávy," zdôraznil Toth.

Vo vozovom parku majú technické služby k dispozícii aj kosačky s mulčovaním. Ide o pokrývanie pôdy organickým alebo neorganickým materiálom. Podstatou je, aby sa odkosená tráva rozmetala v čo najmenšom rozmere bez zberu.

V Prešove majú taktiež plochy verejnej zelene dočasne vyňaté z plánovanej kosby na účel adaptácie na klimatické zmeny, zvýšenia biodiverzity a skvalitnenie verejného priestoru.