Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Témou festivalu Bábkarská Bystrica bude európske divadlo a vzdelávanie

Na archívnej snímke výstava Rodinné bábkové divadlá v Divadelnom šapitó v parku pod Pamätníkom SNP bola súčasťou medzinárodného festivalu bábkového divadla Bábkarská Bystrica TOUR. Foto: TASR Dušan Hein

Medzi akcie festivalu patrí aj výstava v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici v Galérii v podkroví či pouličné akcie v meste.

Banská Bystrica 22. septembra (TASR) – Téma európskeho divadla a vzdelávania bude dominovať nastávajúcemu, už 23. ročníku Medzinárodného festivalu súčasného bábkového divadla pre deti aj dospelých Bábkarská Bystrica 2022. Festival sa uskutoční po štyroch rokoch v dňoch 26. septembra až 2. októbra, pričom predstavenia budú na rôznych miestach po celom meste.

"Naším cieľom je otvoriť témy kultúrnej a estetickej gramotnosti a umožniť podľa vzoru iných krajín Európy, aby všetky deti mali možnosť navštevovať divadlo a divadelné predstavenia a dostali tak šancu na rozvoj kultúrnej a divadelnej gramotnosti," uviedla pre TASR Iveta Škripková, riaditeľka Bábkového divadla na Rázcestí, ktoré je hlavným organizátorom festivalu. Poukázala pritom na skutočnosť, že divadelné umenie sa akosi vytratilo z učebných osnov na slovenských školách.

Jeden deň na festivale je vyčlenený aj medzinárodnej panelovej diskusii s názvom Vzdelávanie divadlom, na ktorej sa zúčastnia lektori z piatich krajín Európy, ktorí okrem iných aj zástupcom slovenských ministerstiev kultúry a školstva priblížia príklady a skúsenosti so vzdelávaním a možnosťami spolupráce medzi školami a divadlami v ich krajinách.

"Organizátori počas festivalu predstavia tie najlepšie domáce a zahraničné bábkovo-divadelné súbory pre všetky vekové kategórie. Festival prinesie celkom 30 predstavení divadelných súborov z deviatich krajín Európy," pripomenula Škripková.

Prvýkrát sa na festivale a na Slovensku vôbec predstavia stálice európskeho divadla, Cirka Theater z Nórska, Ľubľanské bábkové divadlo, francúzske zoskupenie Traffic music a tiež švajčiarska škola bábkového divadla Academia Teatro Dimitri.

Medzi akcie festivalu patrí aj výstava v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici v Galérii v podkroví či pouličné akcie v meste.