Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Teplický renesančný kúpeľný kaštieľ z 18. storočia dostal nový šat

Kúpeľné mesto Trenčianske Teplice patrí síce s približne 4200 obyvateľmi medzi najmenšie v Trenčianskom kraji, významom však presahuje hranice regiónu i Slovenska. Známe je najmä kúpeľmi a až donedávna aj najväčším filmovým festivalom na Slovensku. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pôvodný Castellum sa pýši vynoveným exteriérom, ktorý na jednej strane korešponduje s modernou dobou, na strane druhej zároveň plne rešpektuje a zachováva jeho historické prvky.

Trenčianske Teplice 6. decembra (TASR) – Kúpele Trenčianske Teplice aj vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR zrekonštruovali fasádu renesančného kúpeľného kaštieľa z polovice 18. storočia. Kaštieľ stojí v bezprostrednej blízkosti termálnych prameňov a aj po takmer 280 rokoch slúži kúpeľným hosťom.

Ako informoval generálny riaditeľ Kúpeľov Trenčianske Teplice Michal Vojtáš, komplex budov kaštieľa ukrýva bazény s liečivou termálnou vodou, priestory poskytovania kúpeľných procedúr i administratívne sídlo kúpeľov. Kaštieľ dal postaviť okolo roku 1740 podľa talianskych renesančných vzorov gróf Jozef Illesházy, ktorý ho v tej dobe sčasti sám využíval a sčasti prepožičiaval kúpeľným hosťom.

Pôvodný Castellum sa tak pýši vynoveným exteriérom, ktorý na jednej strane korešponduje s modernou dobou, na strane druhej zároveň plne rešpektuje a zachováva jeho historické prvky.

„Uvedomujeme si, že okrem každodennej starostlivosti o naše bazény, priestory balneoprevádzok či ubytovacích zariadení si starostlivosť vyžadujú aj exteriéry našich budov. Sme radi, že po vynovení fasády budovy Sina sa nám aktuálne úspešne podarilo zrealizovať aj obnovu fasády kaštieľa v časti od pešej zóny. V budúcom roku by sme v obnove ďalšej časti fasády radi pokračovali, všetko však bude závisieť od našich finančných možností,“ uviedol Vojtáš.

Kúpele Trenčianske Teplice ešte v roku 2016 zrealizovali kompletnú výmenu strešnej krytiny tejto historickej dominanty Kúpeľného námestia a v minulom roku sa výraznej obnovy dočkali aj výklady jednotlivých prevádzok prízemia kaštieľa.