Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Bratislavská regionálna dotačná schéma: Termín na žiadosti predĺžili

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Kraj tak reaguje nielen na aktuálny lockdown v súvislosti s novým koronavírusom, ale aj na technické problémy viacerých žiadateľov.

Bratislava 15. januára (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) predlžuje termín na predkladanie žiadostí v rámci Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy (BRDS) na tento rok, a to do 15. februára. Rozhodli o tom v piatok krajskí poslanci. Týka sa to všetkých oblastí, v ktorých boli výzvy otvorené, teda pre oblasť kultúry, mládeže, športu i na podporu ochrany životného prostredia.

"Chceme dať väčší priestor všetkým uchádzačom na kvalitné projekty," uviedol predseda BSK Juraj Droba s tým, že predĺžením termínu vyšli v ústrety viacerým žiadateľom a uchádzačom.

Poznamenal, že od začiatku bojoval proti byrokracii a systém sa podarilo do veľkej miery zelektronizovať. "Ale obnáša to aj niektoré, nazvime to, diskomfortné kroky na strane užívateľov alebo žiadateľov, teda našich partnerov. Viacerí z nich nás prosili, že to nestíhajú vyplniť do pôvodného termínu," uviedol pre TASR Droba. Odsúhlasenie predĺženia termínu poslancami považuje za veľmi dôležité rozhodnutie kraja.

Kraj tak reaguje nielen na aktuálny lockdown v súvislosti s novým koronavírusom, ale aj na technické problémy viacerých žiadateľov. Tie sa objavujú nielen na strane BSK, ale súvisia i s novým prihlasovaním žiadostí elektronicky do systému cez stránku www.slovensko.sk. "Viacerí majú s podaním žiadosti technické problémy, ktoré potrebujú riešiť aj na klientskych centrách okresných úradov. Tie však momentálne nemajú výnimku na komunikovanie s občanmi," uvádza sa v dôvodovej správe.

Na podporu kultúrnych projektov zameraných na tvorbu a prezentáciu diela či výskum a odbornú reflexiu týkajúcu sa divadla, tanca, hudby, literatúry, vizuálneho umenia či tradičnej kultúry a folklorizmu, ale tiež ochrany hmotného kultúrneho dedičstva je alokovaných 345.000 eur.

Na podporu mládeže vyčlenil kraj v rámci BRDS 51.750 eur. Majú pomôcť projektom neformálneho vzdelávania mládeže v aktuálnych oblastiach, ktoré intenzívne ovplyvňujú ich život, formovanie postojov a názorov. Granty sú určené tiež na projekty zaoberajúce sa aktívnym využívaním voľného času a skvalitnením života mládeže na území BSK.

Sumu 293.250 eur si prerozdelia úspešní žiadatelia s aktivitami zameranými na podporu športu a organizáciu športových akcií.

Kraj podporí prostredníctvom BRDS aj ochranu životného prostredia a rozvoja vidieka, pričom výzva s alokáciou 345.000 eur sa týka troch oblastí podpory. Prvou z nich je životné prostredie a verejná infraštruktúra, v rámci ktorej sú definované opatrenia na rozvoj zelenej infraštruktúry a vodozádržných opatrení v mestách a obciach v rámci BSK. Druhou oblasťou je turizmus, kde budú podporené aktivity rozvíjajúce cykloturistickú infraštruktúru a infraštruktúru vodného turizmu. Tretím okruhom je environmentálna výchova, vzdelávanie a osveta.

Podrobnejšie informácie k výzvam i procesu podávania žiadostí sú dostupné na webe kraja.