Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

Testovanie HIV a TBC pre marginalizované skupiny aj v noci na uliciach

Ilustračná foto. FOTO TASR/AP Foto: TASR/AP

Rozšírenie týchto chorôb je stálym nebezpečenstvom najmä pre ľudí na ulici. Testovanie má pôsobiť aj ako spúšťač sebareflexie.

Bratislava 16. októbra (TASR) – V priestoroch Primaciálneho paláca v Bratislave sa dnes konala konferencia o testovaní na HIV a TBC v prípade ľudí z ohrozených komunít - žijúcich na ulici, užívajúcich drogy či poskytujúcich sexuálne služby. Konferencia prezentovala výsledky dvojročného medzinárodného projektu pod názvom "Zlepšenie prístupu testovania HIV a TBC pre marginalizované skupiny".

Testovaniu na infekčné ochorenia prostredníctvom terénnych služieb a nízkoprahových zariadení v Bratislave sa už od roku 2002 venuje občianske združenie Odysseus. Do súčasnosti realizoval už 300 takýchto testov. Testy sa na rozdiel od klasického testovania robia večer a v noci, priamo na ulici, na miestach, kde sa ľudia z ohrozených komunít zdržujú. "Je to veľmi dôležité, lebo nachádzame ľudí, ktorí nie sú nikde registrovaní, nemajú kartu poistenca, nemajú doklady, a nie sú zahrnutí ani do zdravotníckych štatistík," uviedla zakladateľka OZ Odysseus Katarína Jirešová.

Epidémia môže kedykoľvek prepuknúť

Skutočnosť, že testovanie ľudí vyčlenených na okraj spoločnosti nie je nepodstatný problém, dokazuje podľa Jirešovej aj štúdia, ktorú prezentovali na konferencii. "Štúdia ukázala, že koncentrovaná epidémia v takýchto marginalizovaných skupinách je stále veľké riziko a môže kedykoľvek prepuknúť. A čím je viac ľudí, ktorí sú začlenení na okraj spoločnosti, mimo sociálneho zdravotného systému, riziko vypuknutia infekcie je väčšie."

Testovanie na ulici na HIV a TBC má svoju dôležitosť aj podľa Dariny Sedlákovej z kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku. "V prípade týchto infekčných ochorení sú skupiny ľudí žijúcich v zlých socio-ekonomických podmienkach v ohrození," uviedla Sedláková a dodala, že testovanie priamo na ulici je spôsob, ako tento problém a riziko aspoň čiastočne riešiť. "Testovanie je moment istej sebareflexie a existuje dosť dôkazov, že sa tí, ktorí sa podrobili testom, začínajú správať rozumnejšie, zodpovednejšie."

Ľudia na ulici sa testov boja

Katarína Jirešová z OZ Odysseus podotkla, že hoci si dobrovoľníci v ohrozených komunitách vybudovali dôveru, presvedčiť ľudí na testovanie je stále veľmi ťažké. "Mnohí sa boja, najmä toho, že výsledky testovania budú pozitívne," uviedla Jirešová.

Podľa hlavného odborníka MZ SR pre liečbu drogových závislosti MUDr. Ľubomíra Okruhlicu je tiež problém, že mnoho ľudí, ktorí postúpia testovanie, sa nechcú ďalej liečiť, aj keď majú možnosť ísť do bezplatného a dostupného zdravotníckeho zariadenia.

Konferencia „Zlepšenie prístupu k testovaniu HIV a TBC pre marginalizované skupiny“ sa konala pod záštitou Bratislavského samosprávneho kraja, Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie WHO na Slovensku a Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.