Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Námestovo sa snaží na testovanie pripraviť čo najlepšie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na Orave a v Bardejove by malo byť počas pilotnej fázy celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 otestovaných od piatka do nedele 180 000 osôb v rámci 235 odberných miest.

Námestovo 21. októbra (TASR) – Pilotnú fázu testovania obyvateľstva na COVID-19 sa v Námestove snažia zabezpečiť čo najlepšie, povedal pre TASR prednosta tamojšieho mestského úradu Dušan Jendrašík.

„Je naozaj veľmi komplikované organizovať a zabezpečovať niečo tak zložité, ako je celoplošné testovanie za minimálny čas a s minimom informácií,"
zhodnotil prednosta.

Bezpečnosť dobrovoľníkov a pomocníkov sa budú snažiť zabezpečiť vo vlastnej réžii, keďže zatiaľ nevedia, či bude zabezpečená zo strany štátu. „Ľudí zatiaľ dosť nemáme, uvidíme, ako sa situácia vyvinie a koľko ich budeme vedieť zabezpečiť," doplnil Jendrašík.

Primátor Námestova Milan Hubík v stredu na sociálnej sieti vyzval obyvateľov, aby sa zapojili do organizovania celoplošného testovania.

„Hľadáme odhodlaných dobrovoľníkov na zabezpečenie administratívnych a organizačných úloh pri celoplošnom testovaní. Požiadavka je vek nad 18 rokov. Veríme, že sa zapojíte do dobrovoľníctva a tak spoločne zvládneme plošné testovanie v našom meste," napísal primátor.



Podľa prednostu mestského úradu zatiaľ nemajú vyčíslené, koľko peňazí ich celá akcia bude stáť. Pre krátkosť času na prípravu to nestíhajú vyhodnocovať. S určitosťou to však podľa neho nebude zanedbateľná čiastka.

Na Orave a v Bardejove by malo byť počas pilotnej fázy celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 otestovaných od piatka do nedele 180 000 osôb v rámci 235 odberných miest. Na testovaní sa bude podieľať viac ako 2500 vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov.