Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Primátor Detvy vyzval poslancov, aby mestu pomohli pri testovaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas piatka a víkendu je pilotné testovanie v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov.

Detva 23. októbra (TASR) – Primátor Detvy Ján Šufliarský vyzval mestských poslancov, aby počas celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 pomohli mestu ako dobrovoľníci. „Budeme radi, ak sa aj vy, poslanci, zúčastníte. Pracovník bude robiť tri dni. Ak by ich bolo viac, môžu sa striedať,“ povedal poslancom na zasadnutí októbrového mestského zastupiteľstva.

Poznamenal tiež, že samospráva má zatiaľ informácie o testovaní len od armády a od Združenia miest a obcí Slovenska. Mesto sa tiež spolieha na pokyny od Bezpečnostnej rady Banskobystrického samosprávneho kraja. „Čo vieme je, že na mieste testovania by mali byť šiesti ľudia. Dvaja zdravotníci, jeden vojak, jeden policajt a dvaja administratívni pracovníci,“ zhrnul.

Podľa neho miestnosti, ktoré využíva mesto počas volieb, nespĺňajú požiadavky, ktoré si testovanie vyžaduje. „Navrhli sme tak športovú halu a aj nové komunitné centrum,“ informoval s tým, že testovanie by podľa neho nemalo byť v školách. Miesta musí ešte schváliť Regionálny úrad verejného zdravotníctva vo Zvolene.

Primátor tiež pred poslancami hovoril o tom, čo sa stane v situácii, ak sa na testovanie neprihlási dostatočné množstvo dobrovoľníkov. „Ak sa ich dosť nezapojí, budeme sa pýtať, aké máme kompetencie, aby sme niekomu nariadili, aby sa na tejto akcii zúčastnil. Čas na prípravu celoplošného testovania je krátky, no budeme robiť všetko, čo je v našich silách,“ uzavrel Šufliarský.

Detvianski dobrovoľníci, ktorí chcú počas celoplošného testovania pomôcť, sa môžu zaregistrovať na adrese www.somzodpovedny.sk.

Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska sa má konať od 30. októbra do 1. novembra a 6. až 8. novembra, vždy od piatka do nedele. Má byť dobrovoľné, môžu sa na ňom zúčastniť všetci od desiatich rokov. Testovať sa budú môcť ľudia na ľubovoľnom odbernom mieste v čase 8:00 – 12:00 h a 13:00 – 20:00, nemusí to byť v mieste trvalého bydliska. Miestnosti majú byť dezinfikované, na poriadok majú dozerať policajti a vojaci.

Počas piatka a víkendu je pilotné testovanie v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov.