Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Testovanie Rómov v Hodruši-Hámroch potvrdilo 2 prípady nákazy vírusom

Na snímke testovanie Rómov na nový koronavírus. Foto: TASR – František Iván

Testovanie sa konalo na obecnom ihrisku bez akýchkoľvek problémov, obyvatelia spolupracovali a boli mu naklonení.

Hodruša-Hámre 23. apríla (TASR) - Tohtotýždňové testovanie Rómov v obci Hodruša-Hámre v okrese Žarnovica potvrdilo dva prípady nákazy novým koronavírusom. Informoval o tom starosta Jozef Uram. Ide o prvé potvrdené prípady ochorenia COVID-19 v Žarnovickom okrese.

Uram priblížil, že testovanie obyvateľov miestnej marginalizovanej rómskej komunity sa uskutočnilo v pondelok (20. 4.). Celkovo bolo podľa jeho slov otestovaných 39 ľudí. "V dedine máme približne 200 Rómov. Testovaní boli Rómovia z celej obce, z každej rodiny po jednom členovi," priblížil.

Testovanie sa podľa jeho slov konalo na obecnom ihrisku bez akýchkoľvek problémov, obyvatelia spolupracovali a boli mu naklonení. Výsledky testov potvrdili nákazu u jedného muža a ženy. Podľa starostu nemali žiadne príznaky a ani cestovateľskú anamnézu.

Následne na to zasadol krízový štáb obce v spolupráci so zástupcami hygieny a ďalších, ktorý prijal potrebné opatrenia. "Ľudia, ktorí prichádzali do kontaktu s nakazenými, ostali v karanténe," poznamenal Uram.

Pripomenul, že v obci realizovali bezpečnostné opatrenia už od začiatku vypuknutia pandémie. Dennodenne v spolupráci s dobrovoľným hasičským zborom dezinfikujú verejné priestranstvá.