Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V Pezinku a Modre bude testovanie najmä v exteriéri

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V Pezinku sa bude testovať na 13 odberných miestach.

Bratislava 28. októbra (TASR) – V mestách Pezinok a Modra bude väčšina miest na celoplošné testovanie ľudí na COVID-19 umiestnených v exteriéri. V meste Senec sa bude testovať najmä v telocvičniach, samospráva však bojuje aj za možnosť testovať vonku.

V Pezinku sa bude testovať na 13 odberných miestach. Deväť z nich bude v exteriéri, a to na parkovisku pred Domom kultúry Pezinok, parkovisku na Radničnom námestí, v priestore dvora Gymnázia Pezinok, amfiteátra, na štadióne na Cajle, pred výmenníkovou stanicou na Svätoplukovej ulici, v priestore dvora Denného centra na Hrnčiarskej ulici či dvoroch základných škôl Fándlyho a Orešie. Tri odberné miesta budú v interiéri na základných školách Kupeckého a na Bielenisku i v športovej hale na Komenského ulici.

„Novinkou bude odberné miesto formou drive-through v Kameňolome. Odber v ňom vykonajú bez toho, aby ste opustili svoje auto," uviedlo mesto Pezinok na svojom webe. Mesto vytvorilo pre občanov aj interaktívnu mapu s odbernými miestami.

Testovanie v meste Modra bude v exteriéri v priestranstve pred Kultúrnym domom Ľ. Štúra, Sokolská 8 (2 odberné miesta), pred Kultúrnym domom Kráľová, Partizánska 88 (2 odberné miesta), v areáli Strednej odbornej školy vinársko-ovocinárskej, Kostolná 3 (jedno odberné miesto) a pred športovou halou Základnej školy Ľ. Štúra, Komenského 1/A (2 odberné miesta).

„Systém usmerňovania občanov na testovanie spresníme v dostatočnom časovom predstihu," avizuje samospráva. Modra zároveň žiada občanov o pomoc. Priznáva, že bez dobrovoľníkov celoplošné testovanie nezvládne. „Dobrovoľníci budú pomáhať s registráciou a usmerňovaním občanov," uviedlo mesto. Avizuje, že obyvateľov bude informovať cez svoj web i sociálne sieti.

Mesto Senec zverejnilo zoznam 10 odberných miest, a to dve miesta na Základnej škole A. M. Szencziho, Námestie A. Molnára 2 (telocvičňa), jedno miesto bude v Mestskom kultúrnom stredisku, Námestie 1. Mája (kinosála), dve miesta v ZŠ Mlynská 50 (telocvičňa), jedno miesto na Slnečných jazerách – juh (spoločenská miestnosť), dve miesta ZŠ J. G. Tajovského, Tajovského 1 (telocvičňa), jedno odberné miesto na Gymnáziu A. Bernoláka – Areál Slávia (telocvičňa) a jedno odberné miesto bude vo vestibule Strednej školy automobilovej a podnikania, Kysucká 14.

„Primátor mesta Senec Dušan Badinský navrhol armáde tri nové externé/okienkové odberové miesta na odsúhlasenie. Viac možností bude potrebných už aj preto, aby bolo možné testovanie zvládnuť za dva dni pri našom počte obyvateľov," uviedla samospráva na sociálnej sieti s tým, že s pôvodným počtom odberových miest mesto rátalo pri testovaní trvajúcom tri dni.

Viaceré samosprávy na Slovensku vrátane Senca upozorňujú, že podmienky celoplošného testovania sa pre obce a mestá neustále menia. Primátor Pezinka Igor Hianik na sociálnej sieti napísal, že sa teraz snažia maximálne pomôcť armáde.

„Všetky absurdity tohto testovania si poctivo ukladám, a keď bude správny čas, bude sa treba o tom pobaviť s vládou. Teraz sú priorita obyvatelia, armáda, zdravotníci a všetci čo pomáhajú," napísal.