Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Senici použili nové testy, na testovaní chýbali vojaci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Situáciu sčasti sanovala pomoc zo strany dobrovoľných hasičov.

Senica 7. marca (TASR) - Siedme tohtoročné testovanie, organizované mestom Senica počas prvej marcovej soboty, komplikovali nové druhy antigénových testov, ktoré boli dodané až v predvečer testovania. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

Mesto aj tentoraz otvorilo päť mobilných odberných miest. "Všetky odberné miesta boli otvorené od 8.00 do 20.00 h. Antigénové testovanie senická radnica organizovala najmä pre potreby rodičov žiakov prvého stupňa základných škôl a predškolákov," uviedla Moravcová.

Ako doplnila, odberné tímy sa navyše museli zaobísť bez organizačnej pomoci vojakov. Situáciu sčasti sanovala pomoc zo strany dobrovoľných hasičov. "Štát, respektíve Ministerstvo zdravotníctva SR nezabezpečilo potrebný počet mobilných odberných miest v okrese, preto obce a mestá stále vykonávajú celoplošné testovania. Asi málo kričíme, že už nechceme testovať, keďže štát nás tento víkend 'bonusovo potešil'. Na odberné miesta už neprišli vypomôcť vojaci, testy dorazili až v piatok (5. 3.) večer. Navyše išlo o nové testy, ktoré sú výrazne náročnejšie na obsluhu a je pri nich vyššie percento pokazených testov, takže niektorí ľudia musia prísť na testovanie znova," informoval primátor Senice Martin Džačovský.

Počas soboty (6. 3.) sa prišlo do mobilných odberných miest, ktoré zriadilo mesto, otestovať 3156 ľudí. Pozitívne výsledky testov sa objavili u 29 z nich, miera pozitivity predstavuje 0,92 percenta.