Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Žiari nad Hronom sú piatkové termíny na testovanie plne obsadené

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mestá a obce nebudú vydávať modré certifikáty, ale potvrdenia podľa vzoru ministerstva zdravotníctva opatrené pečiatkou mesta či obce

Žiar nad Hronom 22. januára (TASR) – V Žiari nad Hronom sa začalo v piatok ráno skríningové testovanie na nový koronavírus v odberových miestnostiach zriadených samosprávou. Prvý deň sú k dispozícii tri odberové miesta, ktoré sú vďaka rezervačnému systému plne obsadené. Pre TASR to potvrdil vedúci kancelárie primátora Martin Baláž.

„Otvorili sme tri odberové miesta na základných školách, ktoré sú určené len pre občanov, ktorí si rezervovali termín testu. Neevidujeme žiadne problémy, pred miestnosťami sa netvoria žiadne rady,“ uviedol Baláž. Dodal, že piatkové termíny sú plne obsadené, mesto tak počas prvého dňa otestuje približne 1300 ľudí.

„Na víkend je stále voľných množstvo rezervácií, ďalšie budeme podľa potreby pridávať. Rezervovať si termín na antigénové testovanie bude možné aj v sobotu,“ povedal Baláž s tým, že samospráva v piatok zverejní aj zoznam miestností na voľné testovanie bez registrácie.

Žiar nad Hronom počas víkendu otvorí celkom 14 odberových miest. Tri z nich sa budú nachádzať v priemyselnom parku a určené budú pre zamestnancov a rodinných príslušníkov spoločností Slovalco a Nemak. Odberové miestnosti budú otvorené od 8:00 do 20:00, mesto verí, že počas víkendu dokáže otestovať od 12 000 do 13 000 ľudí.

Okresný úrad v Žiari nad Hronom eviduje v rámci skríningového testovania zo strany samospráv zriadenie 45 odberových tímov. Okrem Žiaru nad Hronom a Kremnice plánuje v Žiarskom okrese odberové miesto v rôznych termínoch zriadiť aj 26 obcí.

„Mestá a obce nebudú vydávať modré certifikáty, ale potvrdenia podľa vzoru ministerstva zdravotníctva opatrené pečiatkou mesta či obce,“ povedal pre TASR prednosta OÚ Michal Zdycha.