Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Testy klientov a zamestnancov CSS v Martine boli negatívne na COVID-19

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

V Centre sociálnych služieb Ľadoveň v Martine bolo testovaných 167 osôb.

Martin 20. apríla (TASR) – Testy klientov a zamestnancov Centra sociálnych služieb (CSS) Ľadoveň v Martine na nový koronavírus boli negatívne. TASR to potvrdil martinský regionálny hygienik Tibor Záborský.

U jednej pracovníčky CSS Ľadoveň potvrdili ochorenie COVID-19 minulý týždeň. Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martiny Remencovej sa zamestnankyňa necítila dobre. "Na pokyn riaditeľky zariadenia sa dala testovať a výsledky boli pozitívne. Vedenie zariadenia vypracovalo na základe odporúčaní hygienika zoznamy zamestnancov a klientov. Testovanie sa týkalo 167 ľudí," uviedla Remencová.

„Výsledky všetkých testov sú negatívne. Je to naozaj dobrá správa. Uvedomujeme si, že klienti v zariadeniach sociálnych služieb patria medzi rizikové skupiny. Často sú v nich klienti vo vyššom veku, prípadne s iným zdravotným znevýhodnením. Preto k tomu pristupujeme maximálne zodpovedne a zariadenia sociálnych služieb boli jedny z prvých, v ktorých sme prijali prísne hygienické opatrenia," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

ŽSK vybavil zariadenie ochranným materiálom zo štátnych hmotných rezerv (rukavice, overaly, okuliare) a nakúpil centrálne dezinfekčné prostriedky. "Je zabezpečený zvýšený hygienický režim. Priestory celej budovy sa pravidelne dezinfikujú a klientom merajú teplotu dvakrát za deň. Samozrejmosťou je aj meranie teploty všetkým zamestnancom pri vstupe do zariadenia, ktoré je od piatka (17. 4.) v karanténe a o jej zrušení rozhodne hygienik," doplnila Remencová.

Pripomenula, že v zariadeniach sociálnych služieb, ktorých zriaďovateľom je ŽSK, platí už od 1. marca zákaz návštev. "Prijala sa séria opatrení na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu. Vytvorili sa krízové štáby, ktoré denne monitorujú a usmerňujú klientov i zamestnancov," vysvetlila hovorkyňa ŽSK.

Celkovo vykonali testovanie v troch zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK – v CSS Žarec v Čadci, v CSS Likava v Likavke a v CSS Ľadoveň v Martine. Vo všetkých prípadoch boli výsledky na nový koronavírus negatívne, uzavrela Remencová.