Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Zvolenské divadlo Thalia Teatro potešilo slovenské deti v Bruseli

Bábkové divadlo (ilustračné foto) Foto: TASR

Prvé vystúpenie činoherno-bábkového divadla v Bruseli s hrou Kráľ Matej Zvolenský videli desiatky českých a slovenských krajanov v Belgicku.

Brusel 21. júna (TASR) - Dnešný večer bol pre slovenskú a českú komunitu v Bruseli a okolí jedným z tých vzácnych, keď dochádza k priamemu kontaktu so slovenskou kultúrou. Najväčšiu radosť z dnešného podujatia mali deti, pretože do Bruselu zavítalo činoherno-bábkové divadlo Thalia Teatro zo Zvolena.

Rozprávku s názvom Kráľ Matej Zvolenský, ktorá čerpá zo slovenských historických reálií a ľudovej slovesnosti, si pozrelo niekoľko desiatok detí slovenských a českých krajanov. O publicitu sa postarala Slovenská katolícka misia, ktorá je v úzkom kontakte s mnohými krajanmi a tiež slovenský učiteľ z Európskej školy číslo 3 v Bruseli, ktorú navštevujú deti slovenských funkcionárov z euroinštitúcií.

Monika Necpálová, "krajšia polovička" divadelnej dvojice, ktorá je zároveň aj scenáristkou a režisérkou predstavení pre deti, ako aj autorkou textov pesničiek, v rozhovore pre TASR uviedla, že toto je ich prvé vystúpenie v Belgicku, no okrem Bruselu ich koncom týždňa čaká vystúpenie aj v mestečku Farnieres na východe Belgicka.

Necpálová uviedla, že hra, ktorú predstavili v Bruseli, vznikla s grantovou podporou Nadácie Slovenského plynárenského podniku a v spolupráci so Slovenskou národnou galériou pre Zvolenský zámok v rámci podujatia Noc múzeí a galérií v roku 2012.

Herec Peter Kamenský dodal, že po vystúpeniach v Belgicku sa tešia na Festival pouličných divadiel v Prahe, na krajanov vo Viedni a účinkovanie v Maďarsku.