Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Tieniace plachty pribudnú na ďalších ihriskách v Karlovej Vsi

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovic

Napínacie plachty sú vyrobené z tkaného polyetylénu, ktorý poskytuje až 95-percentnú ochranu pred UV žiarením.

Bratislava 11. júna (TASR) – Na ďalších detských ihriskách v bratislavskej Karlovej Vsi pribudnú tieniace plachty, ktoré budú deti chrániť pred priamym slnečným žiarením. Nachádzať sa budú v areáloch troch materských škôl na Kolískovej, Majerníkovej 11 a Ľudovíta Fullu. TASR o tom informoval hovorca karloveskej samosprávy Branislav Heldes.

"Rozpálené sídlisko počas horúceho leta spôsobuje ťažkosti nielen dospelým, ale aj deťom. Postupným zatieňovaním častí ihrísk tam, kde chýbajú stromy, chceme vytvoriť také prostredie, aby deti mohli čo najviac času tráviť vonku bez ohrozenia úpalom," uviedla starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Napínacie plachty sú vyrobené z tkaného polyetylénu, ktorý poskytuje až 95-percentnú ochranu pred UV žiarením. Tiež poskytujú výrazne nižšiu pocitovú teplotu, ktorá môže byť aj okolo desiatich stupňov Celzia nižšia ako okolie, ktoré je vystavené priamemu slnečnému žiareniu.

"Plachty sú odolné voči poveternostným vplyvom a určené na trvalé umiestnenie v exteriéri. Budeme ich v spolupráci s verejnoprospešnými službami inštalovať na ihriskách v letných mesiacoch a na zimu ich dáme dole," spresnila Lenka Nemcová z referátu riadenia projektov miestneho úradu.

Karlova Ves začala so zatieňovaním ihrísk nad detskými pieskoviskami už pred dvoma rokmi. Za toto obdobie ich inštalovala na ôsmich detských ihriskách a verejných priestranstvách. Tieniace plachty sa nachádzajú na Námestí sv. Františka, vo vnútrobloku Majerníkova 36-58, vo vnútrobloku na Adámiho, vo vnútrobloku medzi ulicami Hany Meličkovej a Kolískovou či v hornej časti pešej zóny na Pribišovej, pred Základnou školou A. Dubčeka na Majerníkovej 62. Taktiež pri fontáne v strednej časti pešej zóny Pribišova či pri pitnej fontánke na Námestí sv. Františka.